open-navfaktor-logo
search
Parlament BiH
Petković: Sjednica Zastupničkog doma BiH o poništavanju Schmidtovih odluka moguća iduće sedmice, zbog HDZ-a nismo...
AUTOR: Autor: RTRS/Faktor
11.04.2024. u 10:43
get url
text
Klub zastupnika SNSD-a u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine uputit će zahtjev za održavanje sjednice Zastupničkog doma o poništavanju izmjena Izbornog zakona Bosne i Hercegovine koje je nametnuo visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt, i ta sjednica bi trebala biti održana do kraja iduće sedmice. 
Ovo je najavio jutros Milan Petković, zastupnik Ujedinjene Srspke u bh. Parlamentu, tokom gostovanja u emisiji RTRS-a. 
- Јučer su me kontaktirale kolege iz Kluba zastupnika SNSD-a i rekli da su isplanirali zakazivanje posebne sjednice Zastupničkog doma. Pozvali su i nas iz Srpskog kluba da tu inicijativu podržimo, što smo i učinili - rekao je Petković.
Dodao je da zahtjev Kluba zastupnika SNSD-a treba ići na Kolegij Zastupničkog doma koji zakazuje sjednicu. Predsjedavajući Zastupničkog doma bh. Parlamenta trenutno je Nebojša Radmanović iz SNSD-a.  
Petković je u razgovoru za RTRS naveo da formalno ne postoji prepreka za održavanje sjednice, ali da će "bošnjački zastupnici sigurno pokušati spriječiti da se ovo nađe na dnevnom redu".
Dodao je da, ako se nađe na dnevnom redu, očekuje da budu podržani zaključci SNSD-a, a onda je kasnije rekao da su bliži tome da se RS donese svoj Izborni zakon jer sumnja da će postojati većina u Zastupničkom domu koja će podržati zaključke SNSD-a "znajući kako glasaju Bošnjaci prije svega, znam da neće donijeti nešto nešto što je u suprotnosti sa stavom OHR-a ili bilo koje ambasade".
Petković je kazao i da je dogovor većine, odnosno predstavnika koalicije na državnom nivou ("Trojak", HDZ i SNSD) bio donošenje izmjena Izbornog zakona BiH.
- Bili smo blizu izmjena Izbornog zakona i uvođenja većine procedura koje je zamislio Schmidt, a tiču se integriteta izbornog procesa. Ali su Hrvati ti koji su kroz izmjenu Izbornog zakona željeli da se izmijeni Izborni zakon da se implementira odluka Sejdić-Finci i već kada se radi već izmjena Izbornog zakona da i oni dobiju svog, kako kažu, legitimnog predstavnika u Predsjedništvu Bosne i Hercegovine. Došli smo do finalnog teksta, ali Hrvati su rekli da neće podržati takav Izborni zakon i zato nije došlo do izmjena Izbornog zakona - rekao je Petković. 
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.