open-navfaktor-logo
search
Na današnjem prijemu
Plaketa Grada Sarajeva posthumno dodijeljena prof. dr. Ljubiši Zečeviću
Začetnik ideje o organizaciji Zimskih olimpijskih igara u Sarajevo 1984. prof. dr. Ljubiša Zečević je svojim čvrstim uvjerenju i predanošću projektu dokazao da se Sarajevo sa uspjehom može kandidovati za najveće sportsko takmičenje
AUTOR: Faktor
20.06.2024. u 17:13
get url
text
Danas je u Vijećnici upriličen prijem na kome je prof. dr. Aleksandri Zečević, kćerki prof. dr. Ljubiše Zečevića, uručeno priznanje Plakete Grada Sarajeva koje je Gradsko vijeće Grada Sarajeva  2024. godine, posthumno, dodijelilo profesoru  Zečeviću.
Prijemu je prisustvovao predsjedavajući Gradskog vijeća Grada Sarajeva Jasmin Ademović, zamjenica gradonačelnice Grada Sarajeva Anja Margetić te rodbina i prijatelji dobitnika.
Začetnik ideje o organizaciji Zimskih olimpijskih igara u Sarajevo 1984. prof. dr. Ljubiša Zečević je svojim čvrstim uvjerenju i predanošću projektu dokazao da se Sarajevo sa uspjehom može kandidovati za najveće sportsko takmičenje za koje je i sam rekao da predstavlja kulminaciju uspjeha i sposobnosti bh. ljudi.
Neosporan je uticaj prof. dr. Ljubiše Zečevića na promociju sporta na našim prostorima, a posebno uzimajući u obzir veliki broj sportskih manifestacija u čijim organizacijama je učestvovao ovogodišnji dobitnik priznana "Plaketa Grada Sarajeva".
Predsjedavajući Ademović je istakao da mu izuzetnu čast i zadovoljstvo predstavlja činjenica da je upravo on bio predlagač da se priznanje “Plaketa Grada Sarajeva” ove godine dodijeli prof. dr. Zečeviću, uzimajući u obzir da je njegov doprinos sportskoj zajednici Sarajeva i Bosne i Hercegovine nemjerljiv.
Također, naglasio je da će u historiji Grada Sarajeva zlatnim slovima ostati ispisano sjećanje na ovog velikog čovjeka koji je ostavio neizbrisiv trag u javnom, obrazovnom, kulturnom i sportskom životu Bosne i Hercegovine.
Ahmed Karabegović, generalni sekretar Organizacionog odbora 14. Zimskih olimpijskih igara održanih 1984. godine u Sarajevu je na današnjem prijemu  evocirao uspomene na svog prijatelja i saradnika prof. dr. Zečevića.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.