open-navfaktor-logo
search
Stigao i Dodik
Počela posebna sjednica NSRS-a, prvi na redu tzv. Izvještaj o Srebrenici
AUTOR: Autor: B. S.
18.04.2024. u 10:57
get url
text
Posebna sjednica Narodne skupštine RS-a počela je danas u Banjoj Luci, a prema predloženom dnevnom redu, zastupnici bi trebalo da raspravljaju, između ostalog, o izvještaju tzv. nezavisne međunarodne komisije za istraživanje stradanja svih naroda u srebreničkoj regiji u periodu od 1992. do 1995. godine, Prijedlogu izbornog zakona RS-a, te Prijedlogu zakona o referendumu i građanskoj inicijativi.
Sjednici prisustvuje predsjednik RS-a i lider SNSD-a Milorad Dodik, a sazvana je na prijedlog narodnih zastupnika.
Direktor Centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih Vlade RS-a Viktor Nuždić u uvodnoj riječi je podsjetio da je NSRS u avgustu 2018. godine odbacila raniji Izvještaj Komisije o događajima u i oko Srebrenice u julu 1995. godine. Tada je objašnjeno da je izvještaj sačinjen "pod pritiskom tadašnjeg visokog predstavnika Paddyja Ashdowna".
Nakon toga imenovana je tzv. Nezavisna međunarodna komisija, a za predsjednika je postavljen Gideon Greif iz Izraela, dok su članovi dolazili iz Nigerije, Japana, Kine, SAD-a...
Vlada RS-a je ovaj izvještaj, napisan na više od hiljadu stranica, usvojila na sjednici održanoj u junu 2021. godine.
U njemu se, između ostalog, navodi da je termin genocid "netačan i neprihvatljiv" zbog čega ga Vlada odbacuje, a da je "minimalan broj pripadnika muslimanskih snaga/ratnih zarobljenika, zarobljenih i pogubljenih, između 1.500 i 2.000, a maksimalan između 2.500 i 3.000, od kojih je jedan broj razmijenjen".
Izvještaj je dostupan javnosti već skoro tri godine, a predlagač je danas predložio NSRS-u da ga razmotri i usvoji.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.