open-navfaktor-logo
search
Nezadovoljstvo
Počeo generalni štrajk zaposlenih u Zdravstvenom centru Brčko
Generalni štrajk zaposlenih u Javnoj zdravstvenoj ustanovi "Zdravstveni centar Brčko" počeo je danas obustavom rada, osim pružanja zdravstvenih usluga životno ugroženim pacijentima.
13.03.2023. u 15:46
get url
text

Na osnovu odluke Upravnog odbora sindikata i štrajkačkog odbora, zaposleni u toj ustanovi stupili su danas u generalni štrajk tražeći potpisivanje Kolektivnog ugovora i poboljšanje materijalno-tehničkih uvjeta.

Štrajk će, kako je potvrdio u ime štrajkačkog odbora doktor Edin Hodžić, trajati do ispunjenja zahtjeva.

- Prethodnu sedmicu imali smo niz preliminarnih sastanaka s predstavnicima menadžmenta JZU i Vlade distrikta, dobili smo podršku za naše zahtjeve, ali ne i čvrste garancije, i naš štrajk se nastavlja do ispunjenja zahtjeva - rekao je Hodžić.

Potvrdio je da je formirana posebna komisija Vlade distrikta koja će sutra početi pregovore sa štrajkačkim odborom.

Prema riječima Hodžića, tokom štrajka svi životno ugroženi pacijenti bit će zdravstveno zbrinuti.

- Mi smo i tokom štrajka upozorenja, koji se odvijao u vrijeme kada pacijenata ima najmanje u ambulantama, takođe vodili računa o njihovoj zdravstvenoj zaštiti. Definisali smo i minimum zdravstvenih usluga kako bi pacijenti što manje osjetili naš štrajk, a posebno hitna stanja pacijenata i onkološki pacijenti čija zaštita neće biti prekinuta – istakao je.

Štrajkački odbor, pored potpisivanja Kolektivnog ugovora, traži i povećanje naknada za noćni rad u zdravstvu i plata medicinskim tahničarima za 25 te ljekarima za 20 odsto, zatim povećanje naknade za odvojeni život specijalizantima do 700 KM, povećanje naknade za dežurstvo vikendom i praznicima te uvođenje naknade za prevoz u visini od 0,35 posto od cijene jednog litra goriva.

Predstavnici Nezavisnog sindikata traže i plaćanje prekovremenog rada, revidiranje spiskova nadoknada zaposlenim tokom covid pandemije, naknadu za topli obrok tokom dežurstva, kao i definisanje aktivnog i pasivnog odlaska medicinskih radnika i ljekara u transport.

Istovremeno, štrajk zaposlenih u Zdravstvenoj stanici Bijela, koji je počeo krajem prošlog mjeseca, a koja je dio sistema JZU "Zdravstveni centar Brčko", "zamrznut je do okončanja pregovora s menadžmentom" JZU zbog liste zahtjeva koja je, kako je saopćeno, uzeta kao osnov za pregovore.

Zdravstveni centar Bijela od sutra će, kako je rečeno, pružati sve usluge zdravstvene zaštite.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.