open-navfaktor-logo
search
Pred Kantonalnim sudom
Počinje suđenje Hadžibajriću i ostalima, tužilac najavio petosatno čitanje optužnice
AUTOR: Faktor
18.06.2024. u 09:18
get url
text
U Kantonalnom sudu u Sarajevo za danas je zakazan početak glavnog pretresa u predmetu Ibrahim Hadžibajrić i ostali.
Za danas je predviđeno čitanje optužnice, a kako je ranije najavio tužilac Samir Selimović, Tužilaštvu će trebati najmanje pet sati samo za to. Ročište će biti nastavljeno i sutra iznošenjem uvodnih riječi. 
Vrijeme potrebno za izvođenje dokaza Tužilaštva, s obzirom na veliki broj svjedoka i vještaka, kazao je Selimović, procijenjeno je na 330 sati, od čega će im oko 15 sati trebati za izvođenje presretnutih razgovora i razgovora sa Sky aplikacije.
Danas je istaknuto i da nema zaštićenih svjedoka, niti onih iz inostranstva.
Kantonalni sud krajem aprila potvrdio je optužnicu Tužilaštva KS koja Hadžibajrića, njegovog sina Seida, te Elmedina Karišika, Almu Destanović, Fahrudina Novaliju i firmu Plaza Group tereti zbog najtežih koruptivnih krivičnih djela propisanih zakonima Federacije BiH i Kantona Sarajevo.
1000098289
FOTO:
Damir Hodžić
1 od 7
left-arrowright-arrow
Protiv Ibrahima Hadžibajrića optužnica je podignuta zbog krivičnih djela organizovani kriminal u vezi sa krivičnim djelima zloupotreba položaja ili ovlaštenja, primanje dara i drugih oblika koristi, pranje novca, krivotvorenje službene isprave, sprečavanje dokazivanja i davanje lažnih podataka o imovini i prihodima Zakona o prijavljivanju i postupku provjere podataka o imovini nosilaca javnih funkcija u Kantonu Sarajevo.
Elmedin Karišik se tereti da je počinio krivično djelo organizovani kriminal u vezi sa krivičnim djelima davanje dara i drugih oblika koristi, pranje novca, davanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu utjecajem, davanje lažnog iskaza i zloupotreba ovlaštenja u privrednom poslovanju.
Seid Hadžibajrić se tereti za krivično djelo organizovani kriminal u vezi sa krivičnim djelima pranje novca i primanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu utjecajem.
Protiv Alme Destanović optužnica je podignuta zbog krivičnog djela organizovani kriminal u vezi sa krivičnim djelima zloupotreba položaja ili ovlaštenja i pranje novca.
Fahrudin Novalija se tereti da je počinio krivično djelo davanje dara i drugih oblika koristi.
Firma Plaza Group Sarajevo se tereti da je počinila krivično djelo zloupotreba ovlaštenja u privrednom poslovanju.
Kako se moglo čuti na prošlom ročištu, Karišik i Destanović podnijeli su inicijativu za pregovore s Tužilaštvom o potpisivanju sporazuma o priznanju krivice.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.