open-navfaktor-logo
search
Detalji s ročišta
Optužnica Hadžibajriću čitat će se duže od pet sati: Karišik i Destanović traže sporazum o priznanju krivice
AUTOR: Am. S.
06.06.2024. u 13:55
get url
text
Ibrahim Hadžibajrić
Ibrahim Hadžibajrić
FOTO: Damir Hodžić
Danas je u zgradi Kantonalnog suda u Sarajevu održano predraspravno ročište u predmetu Ibrahim Hadžibajrić i drugi.
Tužilaštvo je danas pojasnilo kako su odbranama svih optuženih dostavljeni dokazi. Što se tiče vremena koje će im biti potrebno za čitanje optužnice, tužilac Samir Selimović je kazao kako će im prema procjeni trebati duže od pet sati, dok će im za uvodne riječi trebati oko sat vremena.
Vrijeme potrebno za izvođenje dokaza Tužilaštva, s obzirom na veliki broj svjedoka i vještaka, pojašnjava Selimović, procijenjeno je na 330 sati.
Također, trebat će im i 15 sati za izvođenje presretnutih razgovora i razgovora sa Sky aplikacije.
Danas je istaknuto i da nema zaštićenih svjedoka, niti onih iz inostranstva.
Tužilac Selimović je kazao da bi moglo doći i do odstupanja od redovnog toka rasprave s obzirom na to da su Karišik i Destanović podnijeli inicijativu za pregovore s Tužilaštvom o  potpisivanju sporazuma o priznanju krivice.
- Ti su pregovori u toku - dodao je.
Advokatica Senka Nožica koja zastupa Ibrahima Hadžibajrića potvrdila je da su dobili dokaze, međutim, kako je dodala, nisu uspijeli sve da ih pregledaju.  Zbog toga će se, kazala je, naknadno izjasniti o nezakonitosti dokaza.
- Za nas su sve činjenice sporne – rekla je Nožica.
Nožica je navela i kako se danas ne mogu izjasniti o potrebnom vremenu za unakrsno ispitivanje.
S njenim izjašnjenjem danas su se u potpunosti složile i odbrane Elmedina Karišika i Firme Plaza Group.
Advokatica Adna Dobojlić koja zastupa Seida Hadžibajrića i Fahrudina Novajliju navela je kako im Tužilaštvo nije dostavilo sve dokaze, odnosno razgovore koji će biti pušteni, oni presretnuti i sa Sky aplikacije.
Ono što je sigurno, rekla je Dugojlić, osporavat će zakonitost dokaza prikupljenih putem Sky aplikacije.
Ni odbrana Alme Destanović se nije izjasnila o zakonitosti dostavljenih dokaza navodeći kako ih još analiziraju.
Tužilaštvo je na današnjem ročištu i dostavilo plan izvođenja dokaza za prvih 15 svjedoka te određenih materijalnih dokaza o kojima će svjedočiti.
U ovom predmetu Tužilaštvo je pripremilo pozivanje 129 svjedoka, osam vještaka, te izvođenje nekoliko hiljada materijalnih dokaza.
Naredno ročište zakazano je za 18. juni s početkom u 12:45 sati kada će se početi s čitanjem optužnice, a nastavit će se sutradan.
Glavni pretres u ovom predmetu trebao bi početi 22. jula.
1000098289
FOTO:
Damir Hodžić
1 od 7
left-arrowright-arrow
Kantonalni sud krajem aprila potvrdio je optužnicu Tužilaštva KS koja Hadžibajrića, njegovog sina Seida, te Elmedina Karišika, Almu Destanović, Fahrudina Novaliju i firmu Plaza Group tereti zbog najtežih koruptivnih krivičnih djela propisanih zakonima Federacije BiH i Kantona Sarajevo.
Protiv Ibrahima Hadžibajrića optužnica je podignuta zbog krivičnih djela organizovani kriminal u vezi sa krivičnim djelima zloupotreba položaja ili ovlaštenja, primanje dara i drugih oblika koristi, pranje novca, krivotvorenje službene isprave, sprečavanje dokazivanja i davanje lažnih podataka o imovini i prihodima Zakona o prijavljivanju i postupku provjere podataka o imovini nosilaca javnih funkcija u Kantonu Sarajevo.
Elmedin Karišik se tereti da je počinio krivično djelo organizovani kriminal u vezi sa krivičnim djelima davanje dara i drugih oblika koristi, pranje novca, davanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu utjecajem, davanje lažnog iskaza i zloupotreba ovlaštenja u privrednom poslovanju.
Seid Hadžibajrić se tereti za krivično djelo organizovani kriminal u vezi sa krivičnim djelima pranje novca i primanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu utjecajem.
Protiv Alme Destanović optužnica je podignuta zbog krivičnog djela organizovani kriminal u vezi sa krivičnim djelima zloupotreba položaja ili ovlaštenja i pranje novca.
Fahrudin Novalija se tereti da je počinio krivično djelo davanje dara i drugih oblika koristi.
Firma Plaza Group Sarajevo se tereti da je počinila krivično djelo zloupotreba ovlaštenja u privrednom poslovanju.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.