open-navfaktor-logo
search
Od Muzeja do Pozorišta
Pod sloganom "Volim da se ne bojim": U Sarajevu održana peta LGBT parada
AUTOR: Faktor
22.06.2024. u 18:40
get url
text
Pod sloganom "Volim da se ne bojim" u Sarajevu je održana peta po redu LGBT parada. 
Učesnici događaja prošetali su od Historijskog muzeja do Trga Susan Sontag, gdje se od 19 sati održava dvosatni program.
0J4A1188
FOTO:
FAKTOR.BA
1 od 12
left-arrowright-arrow
Dolaskom na Trg ispred Pozorišta učesnici parade održali su govor u kojem su poručili da žele da su vidljivi, da su otpor i revolucija, te da ne idu nikuda.
Iznijeli su brojne zahtjeve nadležnima, porućivši da "neće više dozvoliti institucijama da ih ušutkuju", te da "žele da im omoguće dostojanstven život i glasan protest".
Poslali su poruku da ne pristaju na diskriminaciju i stigmatizaciju.
- Prisiljavaju nas na šutnju i skrivanje sa porodičnim okupljanjima. Mi nismo nasilnici i nasilnice. Mi smo osobe koje trebaju i moraju biti ravnopravne po svim parametrima. Sve ove ulice su naše i sva porodična okupljanja su i naša porodična okupljanja. Mi imamo pravo jednake šanse pri zapošljavanju jer naša seksualna orjentacija i identitet nisu mjerilo naših kompetencija i vještina - kazala je, između ostalog - Anisa Pračić Šehić, jedna od organizatorica, te iznijela zahtjeve.
Između ostalog, poručeno je da se "traži donošenje Zakona o javnim okupljanjima po evropskim standardima".
- Ne želimo više čekati na jedno od osnovnih prava, a to je pravo na porodičan život. Nemojte se praviti da ne postojimo. Zahtjevamo da prepoznate naše porodice u zakonodavstvu. Mi već pet godina ističemo potrebu za donošenjem zakona za istospolna partnerstva što je sramota naših institucija što ga ne donose jer naše porodice dijele iste porodične vrijednosti kao i vaše. I naše porodice su svetinje, poštovanje i ljubav – to je dom - navela je.
Također, zahtijevaju se i izmjene Krivičnog zakona gdje će precizno biti navedeno djelo koje potiče na mržnju i javno izazivanje te poticanje na mržnju na osnovu rodnog i seksualnog identiteta.
- Zahtijevamo da omogućite transrodnim osobama promjenu oznake spola bez obzira na to da li su transrodne osobe odlučile da skroz prođu tranziciju promjene spola ili ne. Nije na vama da odlučujete i dajete dozvolu tijelu i rodnom identitetu. Volimo da postojimo kao transrodne, nebinarne i aseksualne osobe jer smo svi autentični građani i građanki koji doprinose progresivnom, ekonomskom, kulturnom i političkom razvoju ovog društva - dodala je Pračić Šehić.
Za kraj je poručila i da žele poslati poruku nadležnima da spriječe femicid, "jer je na desetke žena ubijeno u posljednjih nekoliko godina dok se oni ograđuju od propusta u sistemu kojeg ssu takog napravili i izražavaju saučešće".
Nakon obraćanja uslijedio je prigodan muzički program koji će trajati do 21 sat.
0J4A1276
FOTO:
Ajdin Cocalić
1 od 11
left-arrowright-arrow
I ove godine skup su osiguravale jake policijske snage. Na terenu je bio prisutan veći broj pripadnika MUP-a i policijskih vozila.
Kako je saopćeno iz policije, šetnja od Muzeja do Trga protekla je bez ijednog incidenta.
Prethodno su se, već od 16 sati, učesnici okupili kod Historijskog muzeja, noseći sa sobom transparente na kojima piše "Naša ljubav nije grijeh", "Želimo okupljanje bez policijske izolacije", "Oslobodimo institucije od homofobije", "Glas protiv fašizma"...
0J4A1111
FOTO:
FAKTOR.BA
1 od 19
left-arrowright-arrow
Neki od učesnika nosili su i palestinske kefije, u znak solidarnosti sa narodom Palestine, a organizatori su ranije poručili da je osim zastave sa duginim bojama, jedina dozvoljena i palestinska zastava.
- Tema ovogodišnje povorke ponosa odnosi se na nasilje. Dio kampanje bio je približiti društvu nasilje koje svakodnevno doživljavaju LGBT osobe u svakodnevnom životu. Vjerujemo da će biti više ljudi nego do sada, tema nasilja je bliska svima nama - kazala je uoči šetnje Ivana Arapović, jedna od organizatorica. 
Dodala je da se teži ka tome da "jednog dana bude povorka koja će biti otvorena za sve i da svako može prisustvovati".
- Ali ono što je bitno jeste da su se policijske mjere u odnosu na protekle godine značajno smanjile - primijetila je Arapović.
Zbog ovog događaja od 18 do 22 sata izmijenjen je režima saobraćaja u pojedinim ulicama, a od 16 sati došlo je i do izmjena u odvijanju javnog prijevoza u Kantonu Sarajevo. 
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.