open-navfaktor-logo
search
Liderisanje u kantonu
Pogubljeni Forto, ko se sjeća SDP-a i Konaković koji prehrabro šuti: Ne znam, nisam gledao, nisam u toku...
Edin Forto, premijer Kantona Sarajevo, iako već dovoljno dugo obnaša čelnu poziciju u izvršnoj vlasti, još nije shvatio da je on po defaultu odgovorna osoba, a ne nevladin aktivista i posmatrač sa strane. Elmedin Konaković, predsjednik Naroda i pravde, koji lideriše procesima u ovom kantonu i za sebe i NiP voli reći da su prečasni, prehrabri, prepošteni..., već danima prehrabro šuti na sve što je uzdrmalo "Trojku" i izazvalo gnjev stanovnika glavnog grada i okolice. Da li još neko fali na ovom spisku? 
28.06.2022. u 23:13
get url
text

Rijetko je šta pokazatelj kako se vlast u Sarajevu potpuno pogubila u naletu kritika i pod pritiskom javnosti kao što su događaji od proteklog vikenda.

VEZANI TEKST - Organizatorica "performansa" sinoć jedno, jutros drugo; Pozorište najavi, pa briše; ministar tagovan, a Vlada "ništa ne zna"

O performansu koji je u subotu izveden ispred Narodnog pozorišta u Sarajevu, a u kojem su učestvovali i obnaženi glumci, premijer ne zna baš ništa. Takoreći, ni vidio ni čuo, čudom se čudi zašto ga bilo ko šta pita. Pa on je "samo" premijer. 

- Mi smo se ogradili čim je predstava uočena i zaustavljena, čim smo shvatili šta se dešava - kazao je premijer uz pojašnjenje da smatra kako takvim predstavama nije mjesto u javnom prostoru i da se trebaju izvoditi u nekom zatvorenom prostoru gdje publika koja to želi može gledati. 

- Definitivno onakvo nešto nije za otvorenog trga - dodao je.  

Nismo dali novce za to, ni na koji način nismo podržali, opozicija iznosi neistine, prozivaju osobe koje nisu odgovorne, nabrajao je Forto.

VEZANI TEKST - Šepić: Sarajevska vlast se oglašavala o suknjici pjevačice, a današnji performans su odobrili

- Ako nemate nikakvu poveznicu s nekim događajem, teško je preuzeti odgovornost - kaže premijer koji ne shvata da osim što je premijer, predsjednik je i stranke koja čini vlast i kreira politike u kantonu, što samo po sebi znači da je odgovoran.  

Da stvar bude zanimljivija, premijer i Vlada KS nisu preuzeli odgovornost i odreagirali na adekvatan način ni onda kada su, kako kaže, "uočili" performans. Učinio je to opozicioni SDA-ov zastupnik u Skupštini KS Haris Zahiragić koji je tražio od policije da postupi u skladu sa Zakonom o prekršajima protiv javnog reda i mira. 

Premijeru je drago da je policija postupila kako je postupila, premda se premijer nije sjetio da policija treba postupati, a nije se sjetila ni policija...  Učinjeno je to, dakle, tek nakon što je reagirao Zahiragić. Rezultat Zahiragićevog postupanja premijer pozdravlja, ali mu se Zahiragić ne sviđa, pazi sad - kao osoba?!

VEZANI TEKST - Mustafić besramno obmanjuje javnost i brine se za svoju poziciju: Najavljivali performans, sad nemaju ništa s tim? 

Koliko premijer zna, sporni performans nije bio dio njihovog "predobrog i prekvalitetnog programa Kultura na ulice" i "nisu imali dozvolu" po informacijama koje on ima, objasnio je. Ispostavilo se da organizatori ipak jesu imali neku saradnju sa Narodnim pozorištem i programom "Kultura na ulice", ali premijer to negira. Na sva ostala pitanja premijer Forto odgovara sa: Ne znam, nisam vidio, nisam odgovoran, nisam u toku... 

Zašto vi niste, neko iz Vlade, MUP, izašli i prekinuli taj sadržaj, bilo je pitanje na N1 za premijera Fortu.

- Koliko ja znam, policija je prekinula događaj - odgovara.

Nakon što je izašao Zahiragić, dodaje novinarka. 

- Nisam pratio - odgovara premijer. 

Zahiragića "ne može komentirati" jer, kaže, "vjerovali ili ne, nije gledao". Vidio je samo neke screenshotove po Twitteru.

Na konstataciju da je direktor Narodnog pozorišta Dino Mustafić za takvo prekidanje performansa kazao da "pravi Sarajevo provincijom", Forto odgovara, pogađate:

- Nisam vidio taj snimak. Ne mogu komentirati, pogotovo ne namjeravam komentirati ponašanje gospodina Zahiragića koji je već više puta dokazao kakva je osoba, koji mu je manir, nemam ništa s tim iskreno. 

Da ponovimo, Zahiragićev postupak je doveo do prekidanja performansa i sprečavanja daljnjeg kršenja Zakona, za šta se trebala pobrinuti Fortina vlada i policija samoinicijativno, ali Forti ne valja Zahiragićev manir?!

Činjenica je da Zahiragić u ovom trenutku ima popriličnu podršku, konstatuje novinarka N1 Emela Burdžović, a Forto odgovara da "ne zna". 

Na ostala pitanja premijer je odgovarao: Ne mogu se pravdati u nečije ime, nije moja greška, nema veze sa mnom, ne bavim se sadržajem... To je problem direktorice festivala, nemam veze s festivalom, ne razumijem pitanje, nemam nikakve veze, nisam u toku...

Ukratko, premijer ništa ne zna o bilo čemu. 

Ono što zna, što je i učinio, je da zatraži od reisu-l-uleme Huseina ef. Kavazovića da "zaštiti" federalnu zastupnicu Miomirku Melank koja je u fokus interesovanja javnosti dospjela zbog spornog e-maila o ezanu. Pozvao je reisa da "zajedno idu u borbu protiv govora mržnje"?! 

I nije to prvi put da se premijer Forto brani time da nešto ne zna, nije upućen, nema podatke. Tako je bilo i na ranija pitanja o sigurnosnoj situaciji u Sarajevu. To što Forto nešto "ne zna" ne amnestira ga, ne znači da nije odgovoran.

Još jedan kantonali lider, onaj ključni koji "lideriše procesima" ne zna ništa, nije čuo ni vidio, nije se ni oglašavao. 

VEZANI TEKST - U centru Sarajeva dozvolili performans koji je zgrozio građane, a onda NiP-ovci "pobjegli" na Ilidžu

Elmedin Konaković koji na društvenim mrežama komentira baš sve, pa i ono što ne spada u doseg njegovih nadležnosti, političkih kapaciteta i sposobnosti, na ova dva slučaja - performans ispred Narodnog pozorišta i slučaj Miomirke Melank - ostao je nijem. Ili odgovora nema na Wikipediji sa koje po vlastitom priznanju crpi znanje ili se ne smije zamjeriti koalicionim partnerima u slučaju Miomirke Melank? A glasačima, koji mahom pripadaju populaciji koja je oštro reagirala u oba slučaja, ne umije objasniti kako i zašto je dozvolio onakve prizore ispred Narodnog pozorišta? 

Prehrabri, prepošteni i prečasni odabrao je strategiju - sakrij se dok bura prođe. Glasači će to znati cijeniti. 

Odgovor na pitanje sa početka teksta: Da li neko fali na spisku? SDP.

Istu taktiku kao Konaković odabrao je i treći koalicioni partner, SDP. Ili se radi o privremenom zamrzavanju djelovanja kad "zagusti", što im ne bi bilo prvi put. Međutim, to što se SDP nije snašao i nije oglašavao čak i nije najlošija opcija po njih. Najpogubnije je to što se SDP-a, nekad prilično respektabilne političke organizacije, niko zapravo nije ni sjetio. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.