open-navfaktor-logo
search
Potvrđeno
Politička kriza u TK: Tužilaštvo TK postupa po dvije krivične prijave
Glasnogovornik Kantonalnog tužilaštva Tuzlanskog kantona Admir Arnautović potvrdio je da je jučer izuzeta dokumentacija iz Skupštine TK.
06.01.2021. u 14:56
get url
text
Kantonalno tužilaštvo TK

On dodaje da je riječ o uobičajenoj procedura nakon što Tužilaštvo zaprimi krivične prijave.

- Riječ je o prijavi predsjednika Skupštine TK Žarka Vujovića i premijera Denijala Tulumovića, protiv zastupnika u Skupštini TK te prijavi zastupnika protiv predsjednika Skupštine TK i premijera. Obje prijave se dio istog predmeta i po odbje se postupa - kaže Arnautović.

VEZANI TEKST-Kriza u Tuzlanskom kantonu: Krim policija u prostorijama Skupštine TK, uključio se i OHR

Podsjećamo, 31. januara u prostorijama Skupštine TK, nova većina koju čine SDP, PDA, SBB i Naša stranka, imenovala je novo rukovodstvo Skupštine, potom smijenila premijera Denijala Tulumovića iz SDA i sve ministre te ovlastila sekretare ministarstava i Vlade da privremeno preuzmu ovlasti ministara i premijera. Istovremeno je u tuzlanskom BKC-u trajala Sjednica Skupštine TK, zakazana dva dana ranije, na kojoj su bili zastupnici koju podržavaju Vladu TK. Zbog toga su Tulumović i Vujović, istoga dana, protiv 18 zastupnika koji čine većinu podnijeli krivičnu prijavu u kojoj ih se sumnjiči za napad na ustavni poredak FBiH.

U ponedjeljak je sedam zastupnika, u ime većine od 18, podnijelo krivičnu prijavu protiv Tulumovića i Vujovića zbog zloupotrebe položaja i lažnog prijavljivanja. Kako je navedeno, Vujović je obavijestio premijera Tulumovića da nije moguće sazivanje sjednice Skupštine TK, a na osnovu toga je Vlada preuzela ovlasti Skupštine te donijel Budžet TK za 2021. godinu i Finanskijski plan Zavoda zdravstvenog osiguranja TK.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.