open-navfaktor-logo
search
Eurointegracije
Politico: Evropski čelnici će odobriti BiH otvaranje pregovora, ali uz uvjet
AUTOR: Fena
20.03.2024. u 12:27
get url
text
Evropski čelnici spremni su da daju političko zeleno svjetlo za otvaranje pristupnih pregovora s Bosnom i Hercegovinom, navodi se u nacrtu dokumenta od 19. marta u čiji je uvid došao Politico.
EU je Bosni i Hercegovini dodijelio status kandidata u decembru 2022. Evropska komisija prošle sedmice dala je pozitivnu preporuku za početak formalnih pregovora o pristupanju, koje čelnici EU-a sada planiraju slijediti.
Tekst uključuje uvjete za pristupne pregovore, u kojima se kaže da se naredni dio procesa može desiti samo "kada se poduzmu relevantni koraci navedeni u preporuci Komisije od 12. oktobra 2022", što znači da Bosna i Hercegovina treba više napredovati u svom domaćem zadatku prije nego što može ući u blok.
O aktuelnom nacrtu raspravljat će ambasadori EU-a u srijedu, a čelnici EU-a u četvrtak. Nekoliko diplomata bilo je optimistično da će lideri na kraju usvojiti trenutni tekst o BiH.
Jedan diplomata iz zemlje koja je u početku bila skeptičnija prema dosadašnjem napretku Bosne i Hercegovine, kome je odobrena anonimnost da iskreno razgovara o toj temi, kazao je da je drugi dio paragrafa ključan.
- Sve reforme koje smo dogovorili zaista moraju biti dovršene prije nego što se desi bilo koji naredni korak za Bosnu i Hercegovinu - kazao je on.
Uoči samita u četvrtak, sedam evropskih zemalja pozvalo je svoje kolege da slijede preporuku Evropske komisije o BiH. Austrija, Hrvatska, Češka, Grčka, Italija, Slovačka i Slovenija saopćile su da bi blok trebao "iskoristiti zamah i trenutni prozor mogućnosti", navodi se u pismu koje je ranije prenio Politico.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.