open-navfaktor-logo
search
IDDEEA
Poništen tender za nabavku pasoša: Usvojena žalba upućena zbog pogodavanja Muehlbaueru
Ured za razmatranje žalbi Bosne i Hercegovine poništio je tender za nabavku pasoških knjižica nakon što su usvojene žalbe upućene zbog, između ostalog, pogodovanja firmi Muehlbauer, koja je aktuelni dobavljač pasoša.
01.09.2021. u 08:00
get url
text

Tender vrijedan oko 37,6 miliona KM za nabavku 1,6 miliona pasoša objavila je Agencija za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka (IDDEEA) BiH.

Žalbe su uputile firme Sirius Banja Luka i Thales DIS France ističući da su nejasne i protivrječne informacije u tenderu kada je u pitanju predmet nabavki pa se tako u nekim dijelovima tendera traže pasoške knjižice, a u drugim isporuka servera, softvera ili usluga.

VEZANI TEKST - Tužilaštvo BiH obustavilo istragu protiv bivšeg direktora IDDEEA-e Siniše Macana

Također, navedeno je da se tenderom tražilo da ispis fotografije na pasošu "mora biti personaliziran inkjet tehnologijom u jednom od slojeva tanke polikarbonatne strane sa podacima, čime se daje prednost Muehlbaueru jer jedino oni mogu osigurati takvu tehnologiju". Istovremeno, kako je istaknuto, Pravilnik o obliku, sadržaju i minimalnim zaštitnim elementima pasoša ne predviđa da fotografija na pasošu mora biti personalizirana u jednom od slojeva tanke polikarbonatne strane. Štaviše, uopće ne navodi vrstu metoda personalizacije.

No IDDEEA, kako je utvrdio Ured za razmatranje žalbi, nije dala uvjerljive odgovore na ove navode.

U žalbi je nadalje naglašeno da je u tenderu navedeno da elektronski memorijski element mora obuhvatiti predpersonalizirani aplet na dokumentima, "što ukazuje na firmu Muehlbauer koja jedina na tržištu ima ovakvo rješenje".

Ured za razmatranje žalbi je konstatirao da IDDEEA nije uspjela dokazati suprotno.

Rješenje Ureda za razmatranje žalbi BiH, IDDEEA, august 2021.

Žalba se odnosila i na rokove za isporuke.

- Muehlbauer nije ograničen rokom za isporuku zahtjevanog softvera prirodno jer je postojeći softver, koji podržava sistem proizvodnje i personalizacije pasoša kreiran tako da podržava Muehlbauerove proizvode i rješenja – dio je navoda firmi koje su se žalile.

I ovdje je Ured za razmatranje žalbi BiH naveo da na žalbe IDDEEA nije dala prihvatljiv odgovor.

Žalitelji su istakli i da je prekršen zakon i princip jednakog tretmana navođenjem decidinih oznaka proizvođača, porijekla, robnih marki i oznaka, tehnologije, a nijednom propraćeno riječima "ili ekvivalent". Navedeno je da je IDDEEA naglasila da želi tačno određenu tehnologiju i proizvode proizvođača Oracle.

VEZANI TEKST - Koliko novca će IDDEEA izdvojiti za 1,6 miliona pasoša?

Iz IDDEEA su nam odgovorili da je tender poništen, ali da smatraju da nije bilo razloga za to imajući u vidu da su negirali navode iz žalbi.

Dodali su da su pak obavezni postupiti po rješenju Ureda za razmatranje žalbi BiH, te će uskoro raspisati novi tender za nabavku pasoških knjižica uz uvažavanje sadržaja iz rješenja.

Uvjeravaju da ovo neće utjecati na nabavku i izdavanje pasoša.

- Agencija ima dovoljno vremena za provođenje kompletne procedure javne nabavke do isteka postojećeg Okvirnog sporazuma, tako da raspisivanje novog tendera neće imati negativnog utjecaja na nabavku obrazaca pasoških knjižica, te nema razloga za zabrinutost javnosti i građani neće čekati na izdavanje pasoša – rekli su iz IDDEEA-e.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.