open-navfaktor-logo
search
Novinar i publicista
Posljednji ispraćaj Zije Dizdarevića u petak na sarajevskom groblju Bare
Posljednji ispraćaj novinara i publiciste Zije Dizdarevića najavljen je za petak, 26. novembra od 12 sati, na sarajevskom groblju Bare.
23.11.2021. u 18:23
get url
text

Dizdarević je bio aktivan sudionik medijskog djelovanja više od pet decenija.

Savez novinara BiH proglasio je Dizdarevića novinarom 2001. godine. Pobjednik je konkursa za najbolji novinarski opus u 1995. godini Fonda Soros Otvoreno društvo. Dizdarević je nosilac najviših priznanja u Radio Sarajevu i Radio televiziji Sarajevo - Nagrade "Samuilo Milić" i Zlatne značke RTSA.

VEZANI TEKST - Preminuo novinar Zija Dizdarević

- Na ispraćaju će biti emitovane tri melodije za koje je tekstove napisao Zija Dizdarević. "Ulica prkosa" nastala je nakon masakra građana u ulici Vase Miskina (Ferhadija), kompozitor je Fadil Redžić a izvođači Indexi. Pjesma "Mirjana", koju je komponovao Esad Arnautalić, u spomen je Zijine rodice koja je dobila ime po njegovoj majci. Vokalni solista je Vedo Hamšić, koji je nakon 27 godina ušao u Arnautalićev studio i otpjevao melodiju bez ponavljanja. To je pjesma rađena za Arnautalićev neostvareni projekt "Bosanskohercegovačka šansona". Tako je i sa Dizdarevićevom "Sarajevskom kišom" posvećenoj supruzi Nermi, koju je takođe komponovao Fadil Redžić. Izvođač je glumac Tarik Filipović, premijerno u zagrebačkom Lisinskom (2007.) - najavio je Bojan Dizdarević, sin Zije Dizdarevića.

Zija Dizdarević je gotovo četvrt vijeka proveo u Radio Sarajevu, radeći poslove od pripravničkih do direktorskih. Od posljednje godine rata pisao je za Oslobođenje, do 2011. godine. Dizdarević je pisao do posljednjeg daha i za druge medije, u novije vrijeme i portale u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, Srbiji i dijaspori.

Autor je knjiga "Izmišljeni grijeh" i "Bosna i Hercegovina u žiži nezavršenih ratova" i koautor i suurednik monografije "Radio Sarajevo".

Novinar i publicista Zija Dizdarević preminuo je u Sarajevu 14. novembra, u 75. godini.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.