open-navfaktor-logo
search
Zločini protiv čovječnosti
Potvrđena optužnica protiv Brajića i drugih: Bili dio napada u kom su ubijani civili, a preživjeli mučeni i silovani
AUTOR: Faktor
01.04.2024. u 13:46
get url
text
Sud Bosne i Hercegovine je  potvrdio optužnicu u predmetu Veljko Brajić i drugi, koja optužene Veljka Brajića, Slobodana Taranjca, Ranka Kaurina, Branka Dženopoljca i Draška Topića tereti da su radnjama opisanim u optužnici počinili krivično djelo zločini protiv čovječnosti.
Optuženi se terete da su od početka aprila 1992. pa do kraja septembra 1992. godine, u okviru širokog i sistematičnog napada policije i Vojske Srpske Republike Bosne i Hercegovine, kasnije Republike Srpske, usmjerenog protiv civilnog nesrpskog stanovništva općina Sanski Most i Prijedor, znajući za taj napad i da njihove radnje predstavljaju dio tog napada i plana zajedničkog udruženog zločinačkog poduhvata progonom bošnjačkog i hrvatskog stanovništva Veljko Brajić, kao načelnik Štaba 6. sanske lake pješadijske brigade, Slobodan Taranjac, kao predsjednik Kriznog štaba MZ Ljubija i de facto komandant TO Ljubija, Ranko Kaurin, kao vršilac funkcije komandanta Trećeg bataljona 6. sanske lake pješadijske brigade u vrijeme akcije, Branko Dženopoljac, kao komandant 9. bataljona 6. sanske lake pješadijske brigade i Draško Topić, naoružan i u vojnoj uniformi, izvršili oružani napad na nebranjeno hrvatsko i bošnjačko civilno stanovništvo pri čemu su ubijani civili, dok su preživjeli nezakonito lišavani slobode, zatvarani, mučeni, seksualno zlostavljani i silovani.
Dalje se navodi da su potom odvedeni u logore u kojima su podvrgnuti ograničenju kretanja, nehumanim uvjetima života, mučeni i ubijani, dok je preostalo civilno stanovništvo sela Briševo i susjednih naselja protjerano, saopćeno je iz Suda BiH.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.