open-navfaktor-logo
search
Ubijeno više od 60 ljudi
Tužilaštvo BiH dostavilo Sudu uređenu optužnicu za zločine u prijedorskom selu Briševo
Tužilaštvo Bosne i Hercegovine dostavilo je Državnom sudu uređenu optužnicu za napad na prijedorsko selo Briševo u julu 1992. godine, kada je ubijeno više od 60 osoba. Sud je prethodno, zbog nedostataka, ovu optužnicu vraćao na uređenje.
31.01.2024. u 12:37
get url
text

Iz Suda su potvrdili da je Tužilaštvo 23. januara 2024. godine dostavilo uređenu optužnicu na potvrđivanje, te da će o njoj odlučiti u zakonski predviđenom roku.

Također su pojasnili da su krajem decembra prošle godine zaprimili optužnicu kojom se za ove zločine terete Veljko Brajić, Slobodan Taranjac, Ranko Kaurin, Branko Dženopoljac i Draško Topić, u svojstvu visokih komandanata Vojske Republike Srpske, Kriznog štaba Ljubovija i pripadnika oružanih formacija. Zbog uočenih nedostataka, optužnica je 8. januara vraćena na doradu, rečeno je.

Iz Tužilaštva su ranije saopćili da se petorici osumnjičenih na teret stavlja da su krajem jula 1992. godine planirali i učestvovali u oružanom topničkom i pješadijskom napadu na nebranjeno selo Briševo i okolna mjesta u blizini Prijedora, nastanjeno uglavnom civilnim stanovništvom hrvatske nacionalnosti.

Kako su naveli, tada je u samo nekoliko sati ubijena 61 osoba, među kojima je najmlađi dječak imao 16, a najstarija žrtva 81 godinu. Među ubijenima je najmlađa žrtva bila bošnjačke nacionalnosti.

- Tri osobe su nestale i njihovi posmrtni ostaci do danas nisu pronađeni. Prilikom napada počinjena su silovanja i seksualna zlostavljanja nekoliko žrtava, a više desetina osoba, uglavnom muškaraca, odvedeno je u nezakonito zatočenje u prijedorske logore, te je nekoliko žrtava preminulo tijekom transporta, a u logoru Omarska ubijena su najmanje tri zatočenika dovezena iz Briševa - navelo je ranije Tužilaštvo.

Trenutno pred Sudom BiH traje suđenje optuženom Taranjcu i još osmerici za učešće u nezakonitom zarobljavanju i zatvaranju 120 muškaraca – u Domu u Miskoj Glavi, a potom i na stadionu u Ljubiji – te njihovom mučenju i ubistvima počinjenim krajem jula 1992. godine, piše Detektor.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.