open-navfaktor-logo
search
Sud Bosne i Hercegovine
Potvrđena optužnica za zločine u prijedorskim logorima: Među zlodjelima i grupno silovanje 13-godišnjakinje
Državni sud potvrdio je optužnicu protiv peterice nekadašnjih stražara u Trnopolju, Keratermu i Omarskoj, među kojima je i zamjenik upravnika jednog od logora, dok je u odnosu na jednu osobu optužnica povučena, potvrđeno je iz Državnog tužilaštva za Birn.
16.03.2023. u 10:25
get url
text

Tužilaštvo BiH je na svojoj zvaničnoj stranici objavilo optužnicu protiv Slavka Puhalića, Željka Rudaka, Dragana Škrbića, Rajka Damjanovića i Dragomira Šaponje. Optužnicom, podignutom krajem godine, bio je obuhvaćen i Dragoja Čavić, ali iz Suda BiH kažu da je početkom februara doneseno rješenje kojim je obustavljen postupak protiv njega "iz razloga povlačenja optužnice Tužilaštva Bosne i Hercegovine od 29. decembra 2022. godine u odnosu na osumnjičenog Dragoja Čavića".

Državno tužilaštvo je u odgovoru Birnu potvrdilo da je u odnosu na Čavića povučena optužnica "radi nastavka istrage u vezi otkrivenih dodatnih događaja i saznanja sa navedenim osumnjičenim, koji su se pojavili nakon podizanja optužnice".

Prema objavljenoj optužnici, Puhaliću se, kao de facto isljedniku i zamjeniku upravnika logora Trnopolje, između ostalog, stavlja na teret da nije spriječio ulazak osoba u Trnopolje i kuće koje su pripadale logoru i odvođenje djevojčica, djevojki i žena nad kojima su vršena mučenja, silovanja i seksualna zlostavljanja.

Puhalić pomagao progon kroz zatvaranje, ubistvo, prisilino odvođenje i nestanak

Puhalić, kako se navodi u optužnici, između ostalog, nije postupio u skladu sa dodijeljenom odgovornošću i ovlaštenjima i u slučaju kada je među grupom žena i djevojaka izvedena i 13-godišnja djevojčica "koja je na jedan od najbrutalnijih načina grupno silovana od pripadnika jedinice Manijakosi".

Također mu se stavlja na teret da nije počinio ništa da spriječi mučenja, zlostavljanja i ubistva logoraša, te da je pomagao progon kroz zatvaranje, ubistvo, prisilino odvođenje i nestanak, te pomagao izvršenje mučenja i drugih nečovječnih djela.

Rudak, Škrbić, Damjanović i Šaponja optuženi su u svojstvu stražara, a za mučenje, premlaćivanje i ubistva.

Birn je ranije objavio istraživanje u kojem su analizirane haške presude za zločine počinjene na području Prijedora, kao i dokumenti korišteni prilikom sudskih procesa, te se u presudama navodi da je Trnopoljem upravljao Slobodan Kuruzović, komandant štaba Teritorijalne odbrane, a da mu je jedno vrijeme pomagao Slavko Puhalić.

Svjedok odbrane na suđenju Radovanu Karadžiću

Novinari tada nisu mogli stupiti u kontakt s Puhalićem, ali je on ranije, kao svjedok odbrane na suđenju Radovanu Karadžiću, izjavio da je u prvo vrijeme u Trnopolju bilo pojedinačnih slučajeva zlostavljanja, prije nego što je tamo uvedeno vojno osiguranje. Karadžić je osuđen na doživotnu kaznu zatvora i zbog zločina na području Prijedora.

Među osobama protiv kojih su haški tužioci podigli optužnice za zločine u prijedorskim logorima bio je i Dragomir Šaponja, ali su kasnije optužnice povučene.

Šaponja je tada u razgovoru sa novinarima Birna rekao da je na internetu pročitao da je optužba protiv njega povučena, kao i da je u Banjoj Luci dao izjavu haškim istražiocima, no nije mogao precizirati koje godine.

- Ja sam dao svoju izjavu i poslije te izjave Haški sud je odustao od te optužnice - rekao je tada Šaponja, kao i da ga nisu kontaktirala domaća tužilaštva.

U narednom periodu optuženi bi se trebali izjasniti o krivici.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.