open-navfaktor-logo
search
Pred neumske pregovore
Pozadina Čovićevih ucjena: Aktiviranje "Hrvatske samouprave 2", Dodik mu otvorio put
Ultimativno i ucjenjivački s porukom "sve ili ništa" danas je nastupio predsjednik HDZBiH Dragan Čović, a uoči nove runde pregovora o izbornoj reformi koji se iz Sarajeva sele u Neum od 28. do 30. januara.
25.01.2022. u 21:10
get url
text

VEZANI TEKST - Komšić pred Vijećem Evrope: Konstitutivnost i domovi naroda alati su za korupciju i nejednakost građana

- Nema ustupaka u vezi s pregovorima o izmjenama Izbornog zakona Bosne i Hercegovine i trgovine oko hrvatskih nacionalnih interesa, poručio je Čović, naglasivši da ustupaka neće biti kada je riječ o ravnopravnosti Hrvata u BiH i njihovog legitimnog predstavljanja. 

To znači da odustati neće od "legitimnog Hrvata" odnosno HDZ-ovog čovjeka u Predsjedništvu BiH kojem će Čović izdati certifikat, niti će pristati na reduciranje nadležnosti Doma naroda FBiH, glavnoj kočnici u donošenju zakona prijeko potrebnih za normalno funkcioniranje Federacije. Osim toga, i državni Dom naroda je kamen spoticanja u funkcioniranju države Bosne i Hercegovine, ali ni to ne bi da bilo šta mijenja.  

Na današnjoj sjednici Parlamentarne skupštine Vijeća Evrope upravo o tome je govorio i predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić, upozoravajući da su "konstitutivnost i domovi naroda alati za korupciju i nejednakost građana".

- U Domu naroda BiH, koji se sastoji od 15 posredno delegiranih zastupnika koje imenuju političke stranke, gdje "samo njih dvojica mogu zakočiti bilo koje donošenje odluka i to na način da svih 42 zastupnika iz Zastupničkoga doma mogu jednoglasno donijeti neku odluku, a da samo njih dvoje iz Doma naroda to sve mogu oboriti jer je potrebna odgovarajuća entitetska većina.

VEZANI TEKST - Sejdić - Finci, Zornić, Pilav, Pudarić, Šlaku građani drugog reda: Bitno je samo HDZ pitanje

Zar to nije vidan pokazatelj nejednakosti glasa zastupnika u dva doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, gdje glas jednog zastupnika iz Doma naroda, kojeg imenuju političke stranke, ima najmanje trostruko veću vrijednost od delegata iz Zastupničkoga doma, kojeg biraju građani Bosne i Hercegovine? To se danas koristi kao političko sredstvo, kako bi se onemogućilo normalno funkcionisanje institucija vlasti Bosne i Hercegovine, sa potpunim zanemarivanjem temeljnih demokratskih principa i to smatram neprihvatljivim. Iz tih razloga, postoji i najnovija apelacija prema Evropskom sudu za ljudska prava, koja se tiče nejednakosti glasa u dva zakonodavna doma u Bosni i Hercegovini. Nažalost, primjena koncepta "konstituentnih naroda" i etničkog glasanja u svakodnevnom političkom odlučivanju u institucijama Bosne i Hercegovine već 26 godina ne služi zaštiti prava "konstituentnih naroda" već sprečavanju Bosne i Hercegovine da se stabilizuje i napreduje - naveo je Komšić.

Čović ne želi da se odrekne bilo čega, iako mu je nedavno u Mostaru predsjednik SDA Bakir Izetbegović pružio ruku uz poruku "da svako nešto treba dati da bi i dobio". Naprotiv, prvi čovjek HDZ-a zakovao je svoju pregovaračku poziciju i sa ultimativnim stavom, ako ne bude po mom nema ništa od dogovora putuje u Neum.

Da li Čović uopće želi da se postigne dogovor ili je ucjenjivačka poruka tek pokriće za dobro razrađeni plan "B" koji kani realizirati 19. febraura za kada je zakazana vanredna sjednica Sabora njegove privatne udruge HNSBiH, a najavljena je još prošle sedmice?

VEZANI TEKST - I Tuđman bi bio ponosan na njega: Čović je Palmeru provukao kroz uši UZP plan, ne odriče se Herceg-Bosne

- Suočeni s približavanjem roka za raspisivanje općih izbora u BiH, te očiglednom opstrukcijom bošnjačkih stranaka oko postizanja dogovora o ograničenim izmjenama Ustava i Izbornog zakona, a sve u cilju ispunjenja odluka Evropskog suda za ljudska prava i Ustavnog suda BiH, predsjednici stranaka su odredili termin vanrednog zasjedanja Sabora. U slučaju da propadnu pregovori u vezi izmjena Izbornog zakona BiH, Hrvati u BiH, okupljeni oko krovne političke organizacije hrvatskog naroda u BiH će dati kvalitetne odgovore na predstojeće izazove. Legitimno predstavljanje, kontitutivnost i ravnopravnost naroda, otklanjanje diskriminacije pri kandidiranju predstavljaju ključne elemente u postizanju dogovora u procesu ograničenih izmjena Ustava i Izbornog zakona – navodi se u pojašnjenju zbog čega se saziva vanredni Sabor.

Čović je već targetirao "bošnjačke stranke", jer osim SDA to su za njega i opozicione Naša stranka, Narod i pravda, SBB i SDP, kao glavne krivce  za opstrukcije i sebi time osigurao alibi da je on jedini političar spreman na kompromise i dogovor, ali eto to neće druga strana.

Pri tome, prvi čovjek HDZ-a ne pokazuje ni milimetar dobre volje za bilo kakav kompromis, a presude Evropskog suda za ljudska prava na čijoj implementaciji insistira Venecijanska komisija, služe mu tek da ih spomene u izjavama ili saopćenjima, dok se konkretno ugradnja u Izborni zakon i Ustav BiH svodi na puku simboliku.  

Ne odustaje, što je pokazao i prijedlogom izmjena Izbornog zakona i Ustava BiH od prošle sedmice, kao i današnjoj izjavom ni od brisanja etničkih odrednica niti od reduciranja nadležnosti Doma naroda, a što je izričiti stav Venecijanske komisije.  

VEZANI TEKST - Tako je Čović obećao: Promjene Ustava i Izbornog zakona želimo iskoristiti da dobijemo svoj entitet

U najavi održavanja vanrednog sabora udruge HNS govori se i o "kvalitetnim odgovorima na predstojeće izazove".

Krije li se u tim "kvalitetnim odgovorima" i plan aktiviranja "Hrvatske samouprave 2", čime će olakšati svom političko-poslovnom partneru predsjedniku SNSD-a Miloradu Dodiku do kraja realizaciju planova za otjcepljenje entiteta Republika Srpska? Ne treba zaboraviti da je Čović za Dodika kazao da on destablizira BiH, kako bi opravdao svoje političke poteze. 

Godinama je Čović igrao političke igre u diplomatskim rukavicama i za to dobijao tapšanja po ramenu i Brisela i Vašingtona. "Gospodin legitimni" i samoprozvani "nositelj europskih vrijednosti" posljednjih je mjeseci, potaknut snažnom podrškom Rusije, Hrvatske, ali i Srbije počeo otkrivati sve svoje karte.

Prije je o trećem  entitetu govorio samo među odabranima i na zatvorenim skupovima, a jedan od takvih prije 11 godine održan je u Švicarskoj. Čović je još tada poručio: 

- Kada smo organizirali Hrvatski narodni sabor, neki od vas to pamte, 2001. godine, tada je donesena odluka o Hrvatskoj samoupravi i tada je bio onaj upad u Hercegovačku banku, smjene mnogih dužnosnika, politički, odnosno pravni procesi, smjene ljudi koji su završili lišeni slobode, po zatvorima. Sada smo se dogovorili da to radimo malo mudrije.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.