open-navfaktor-logo
search
Slučaj Dženan Memić
Pravosnažna presuda: Alisa Mutap Ramić osuđena na dvije i po godine zatvora, Hasan Dupovac oslobođen
Ramić Mutap osuđena je za davanje lažnog iskaza
AUTOR: Autor: A.Dr.
05.04.2024. u 11:20
get url
text
Alisa Mutap Ramić
Alisa Mutap Ramić
Sud Bosne i Hercegovine osudio je pravosnažno Alisu Mutap Ramić, bivšu djevojku Dženana Memića, na dvije i po godine zatvora.
Istovremeno, Sud BiH pravosnažno je oslobodio policajca Hasana Dupovca. 
Podsjećamo, Vijeće Apelacionog odjeljenja Suda BiH u julu prošle godine izreklo je  drugostepenu presudu Zijadu Mutapu i drugima koji su optuženi da su učestvovali u prikrivanju dokaza o načinu na koji je Dženan Memić 8. februara 2016. godine zadobio teške povrede od kojih je kasnije preminuo.
Tada je Ramić Mutap osuđena na dvije i po godine zatvora za davanje lažnog iskaza, a Dupovac na tri godine za zloupotrebu položaja.
Zijad Mutap, Alisin otac, policajac Josip Barić i recepcioner hotela "Cristal" na Ilidži Muamer Ožegović ranije su oslobođeni.
Ermin Gačanović, advokat Dupovca, za Faktor je kratko prokomentarisao presudu.
- Ovo je pravosnažna presuda i slučaj je završen. Tužilaštvo BiH je iscrpilo sve zakonom propisane mogućnosti – izjavio je Gačanović.
Kada je u pitanju Mutap Ramić, ustaljena praksa u ovakvim slučajevima pravosnažno osuđenim osobama ostavlja neke mogućnosti. Oni se mogu obratiti Ustavnom sudu BiH, sačekati njihovu odluku i zavisno od nje ići prema Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu.
Međutim, ovaj proces ne odlaže odlazak na izdržavanje kazne.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.