open-navfaktor-logo
search
Parlament BiH
Predložene nove izmjene zakona: Za odbijanje alkotestiranja 4.000 KM kazne
U parlamentarnu proceduru upućen je još jedan prijedlog izmjena i dopuna Zakona o osnovama sigurnosti saobraćaja na putevima u Bosni i Hercegovini, a ovaj put radi se o strožijem kažnjavanju onih koji odbiju alkotestiranje ili testiranje na opojne droge.
19.10.2023. u 11:32
get url
text
Ilustracija

VEZANI TEKST - Hoće li se i u BiH zbog obijesne vožnje ići u zatvor?

Ovaj prijedlog je u proceduru uputio Klub zastupnika Demokratske fronte u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine.

Njime je predviđena kazna od 4.000 KM za vozača ili instruktora koji odbije testiranje na psisutvo alkohola u krvi, opojnih droga ili lijekova koji ne bi smjeli biti korišteni prije i za vrijeme vožnje.

Osim novčane kazne predviđena je i zabrana vožnje na šest mjeseci i dodjeljivanje šest kaznenih bodova.

Kao razlog za ovaj prijedlog zastupnici DF-a navode sve učestalije bješnjenje vozača, s tragičnim posljedicama, a nerijetko su počinioci pod dejstvom nedozvoljenih sredstava.

- Ovlašteni policijski nisu u mogućnosti preventivno djelovati i isključiti takve učesnike iz saobraćaja iz prostog razloga što isti olako i gotovo nekažnjeno odbijaju testiranje kojim bi se na licu mjesta utvrdilo da li su vozač ili suvozač pod dejstvom nedozvoljenih sredstava – ističu iz Kluba zastuzpnika DF-a.

Ovo nisu jedine izmjene Zakona o osnovama sigurnosti saobraćaja koje se nalaze u proceduri. Trenutno se čeka hoće li Dom naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine definitivno odbiti ili pak ostaviti "u životu" prijedlog po kojem se osobama sa invaliditetom od 80 posto omogućava da na vozilu imaju posebnu naljepnicu, umjesto što sad to pravo imaju osobe sa stopostotnim invaliditetom. I njih je predložio DF. 

Nešto ranije su usvojene dvije izmjene istog zakona, a odnose se na kažnjavanje nepropisnog parkiranja na mjestu predviđenom za osobe sa invaliditetom, te kažnjavanje "šaranja" natpisa na ćirilici ili latinici na tablama.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.