open-navfaktor-logo
search
Doneseni zaključci
Predsjedništvo DF-a: Trojkina politika tzv. kompromisa je dovela do politike razvaljivanja države
AUTOR: Faktor
22.04.2024. u 14:02
get url
text
FOTO: DF/FB
Predsjedništvo Demokratske fronte održalo je danas redovnu sjednicu u Sarajevu, saopćio je DF. Na sjednici je razmatrana aktuelna politička situacija, te je donesen niz zaključaka:
-       Pozivamo i ohrabrujemo sve članice Ujedinjenih nacija da na Generalnoj skupštini usvoje Rezoluciju o genocidu u Srebrenici. To je dug UN-a prema svim nevinim žrtvama presuđenog zločina genocida u Srebrenici. S tim u vezi pozdravljamo trud i napor cijelog tima Predsjedništva BiH i ambasade Bosne i Hercegovine u UN-u da ovo pitanje stavi u fokus rada Generalne skupštine UN-a.
-          Pozivamo Visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini, Christiana Schmidta da bez odlaganja poništi sramnu odluku o izmjeni naziva ulica u Srebrenici među kojima su i četničke starješine što predstavlja jasnu poruku mržnje prema preživjelima srebreničkog genocida i povratnicima u Srebrenicu i Republiku Srpsku.
-          Trojka danas nastavlja sa aktivnostima kako bi HDZ-u isporučili sudiju Ustavnog suda BiH, Marina Vukoju. Smijenili su člana Komisije za izbor i imenovanje iz DF-a, te su sada vrlo svjesno i namjerno stvorili sve pretpostavke da ova komisija Zastupničkom domu PFBiH dostavi samo ime Marina Vukoje. DF je kategorički i konzistentno protiv ovog prijedloga.
-          Trojka je zaustavila NATO put Bosne i Hercegovine u ovom mandatu. Nisu usvojili niti poslali u sjedište NATO-a Program reformi (ANP) za 2023, niti su ga pripremili za 2024. godinu. Podsjetimo da je prethodna vlast, u mandatu 2018-2022. usvojila i u NATO uputila ANP za tri godine. U istom periodu Bosna i Hercegovina je i uvedena u Akcioni plan za članstvo (MAP), a što je predzadnja stepenica ka punopravnom članstvu.
-          Pozivamo državnu vlast da konačno preko Vijeća ministara BiH uputi u proceduru Budžet institucija Bosne i Hercegovine za 2024. godinu. S obzirom na to da Budžet još nije u proceduri, prekršen je Zakon o finansiranju institucija BiH u dijelu da su prekršeni svi rokovi za usvajanje državnog budžeta za 2024. godinu.
-          Trojkina politika tzv. kompromisa je dovela do politike razvaljivanja države od njihovih partnera u vlasti. Politika popuštanja svih strateških pozicija iz oblasti finansija i sigurnosti, te prepuštanje četvrtog delegata u Domu naroda SNSD-u, doveli su nas do toga da SNSD i dalje poduzima sve radnje koje su protiv ustavnog poretka Bosne i Hercegovine. To sada radi uspostavljanjem paralelnih struktura kao što je izborni proces koje narušavaju ukupnu sigurnost i stabilnost.
Na sjednici se govorilo i o pripremama Demokratske fronte za Lokalne izbore 2024. godine na koje će Demokratska fronta izaći u punom kapacitetu u cijeloj Bosni i Hercegovini, te građanima ponuditi kvalitetne kadrove i program za precizno rješavanje problema lokalnih zajednica, saopćeno je iz DF-a.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.