open-navfaktor-logo
search
Imaju zahtjeve
Predstavnici penzionera sutra imaju sastanak sa Delićem, pitat će šta je sa 79,5 miliona KM
Insistirat ćemo na tome da penzioneri čije penzije ne prelaze 1.000 KM dobiju po 200 KM a oni čija je penzija iznad 1.000 KM da dobiju po 100 KM, govori Mustafa Trakić
AUTOR: E.D.-Š.
20.05.2024. u 13:25
get url
text
FOTO: Faktor
Predstavnici Saveza udruženja penzionera u Federaciji BiH imat će sastanak sutra sa federalnim ministrom rada i socijalne politike Adnanom Delićem.
Razgovarat će se o penzionerskim zahtjevima koji su izneseni na posljednjoh sjednici Skupštine Saveza udruženja penzionera FBiH u kojima traže jednokratnu pomoć od po 200 KM i 100 KM, povećanje penzija, izmjene Zakona o PIO-u.
- Pitat ćemo i da li je tačno da je potrošeno 79,5 miliona KM iz Fonda PIO i to u druge svrhe a ne u penzije. Ovo pitanje smo namjeravali otvoriti i na Skupštini međutim, resorni ministar Adnan Delić i direktor Zavoda za penzijsko i invalidsko osigiranje Halil Subašić su brzo napustili Skupštinu zbog obaveza pa nismo imali priliku da ih pitamo. Sastanak je prilika za to - kazao je za Faktor Mustafa Trakić, predsjednik Saveza udruženja penzionera Zeničko-dobojskog kantona.
Pored Trakića, u delegaciji penzionera koja će se sastati sa Delićem će biti predsjednik Upravnog odbora Saveza udruženja penzionera FBIH Redžo Mehić kao i predsjednici upravnih odbora Tuzlanskog i Srednjobosanskog kantona.
Trakić kaže kako im je jasno da penzioneri u Federaciji BiH očekuju čim prije jednokratnu pomoć zbog inflacije, poskupljenja hrane.
- Insistirat ćemo na tome da penzioneri čije penzije ne prelaze 1.000 KM dobiju po 200 KM a oni čija je penzija iznad 1.000 KM da dobiju po 100 KM. Znamo da izmjene Zakona o PIO-u ne idu tako brzo ali tražit ćemo da se to uradi i da se penzije više ne usklđuju sa rastom Bruto domaćeg proizvoda (BDP) i indeksom potrošačkih cijena već prema prosječnoj plaći u FBiH i potrošačkoj korpi. U narednom periodu idemo sa potpisivanjem peticije, protestima upozorenja pred zgradom Vlade Federacije BiH u Sarajevu. Ukoliko to ne bude dovoljno da vlast ispuni naše zahtjeve u septembru idemo sa masovnim protestima u cijeloj Federaciji - kazao je Trakić.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.