open-navfaktor-logo
search
Kršenje zakona
Gdje je Vlada FBiH potrošila 79,5 miliona KM namijenjenih za povećanje penzija?
Penzioneri su ponovo na margini
AUTOR: Faktor
10.05.2024. u 13:53
get url
text
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Penzioneri u Federaciji BiH još su u šoku jer ne mogu da vjeruju da su im penzije 15. aprila povećane za mizernih 1,55 posto, što je nekih osam KM više za najniže penzije, pa su umjesto 565 KM sada 573 KM.
U tom svojstvu je i objava bivšeg premijera Federacije Bosne i Hercegovine Fadila Novalića koji konstatira kako su penzioneri u FBiH ponovo na margini.
- Naši penzioneri ponovo su stavljeni na marginu, a nametnuta vlast morala bi im makar odgovoriti gdje je potrošila 79,5 miliona KM namijenjenih za povećanje penzija!? Kada smo 2018. godine u partnerstvu sa penzionerima donijeli reformski Zakon o PIO-u, članovima od 78. do 82. definirali smo povećanje penzija.
Član 79. je odredio redovno usklađivanje, odnosno obavezno povećanje u zavisnosti od rasta bruto domaćeg proizvoda (BDP) i indeksa potrošačkih cijena (CPI). Ovaj član garantira povećanje penzija na način da opći rast boljitka društva (koji je definiran rastom BDP-a) prati i primanja penzionera i da se uskladjivanjem eliminise negativan utjecaj rasta cijena - navodi se na Facebook profilu Novalića i dodaje:
- Međutim, kako su penzije u Federaciji u znatnom zaostatku za ostatkom primanja društva, na moje instistiranje u Zakon je ubačen i član 80. On omogućava Vladi i vanredno povećanje penzija onda kada postoji rast BDP-a i suficit PIO budžeta. Taj član je glavni faktor realnog povećanja penzija, tj. popravljanja statusa penzionera.
Ukazuje se kako je u aprilu 2023. godine, kada je "nasiljem nad Ustavom nametnuta Vlada Federacije BiH", prihodi Federalnog zavoda PIO od doprinosa za PIO i prihodi po osnovu drugih propisa su bili veći od rashoda za 79,5 milona KM.
- U skladu sa Zakonom o PIO-u i ostalim pozitivnim propisima ta sredstva su se mogla potrošiti samo za isplatu penzija. Ova Vlada je rebalansom budžeta ta sredstva preusmjerila u druge namjene, uglavnom za namirenje raznih "apetita" stranaka, skupina i pojedinaca u Parlamentu Federacije koji je upravo zbog tih finansijskih interesa podržavaju.
S obzirom na to da se prihodi FZPIO u skladu sa čl. 125. i 130. Zakona o PIO-u ne smiju trošiti za druge namjene osim za isplatu penzija i troškova Zavoda, kršenjem ovog zakona prekršen je i Zakon o budžetima, sasvim je jasno da je penzionerskih 79,5 miliona KM nezakonito potrošeno - stoji u objavi.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.