open-navfaktor-logo
search
Neustavne odluke
Premijerka BPK podnijela apelaciju Ustavnom sudu zbog konstituirajuće sjednice Skupštine
Aida Obuća, premijerka Bosansko-podrinjskog kantona, podnijela je Ustavnom sudu FBiH zahtjev za ocjenu ustavnosti odluka koje su donesene na konstituirajućoj sjednici Skupštine BPK, a tiču se izbora predsjedavajućeg Skupštine i njegovog zamjenika iz reda srpskog naroda, potvrdila je Obuća.
21.11.2022. u 15:01
get url
text

Zatražena je i ocjena ustavnosti nastavka konstituirajuće sjednice s obzirom na to da za njeno održavanje nije bilo kvoruma, zbog čega joj nisu prisustvovali zastupnici opozicije i napustila ju je sekretarka Skupštine Nermina Mašić-Adžem.

VEZANI TEKST - Konakovićev scenarij i u BPK: Pečat otet, sekretarka Skupštine i Klub SDA pisali Schmidtu

Kako Obuća navodi u zahtjevu Ustavnom sudu, sjednica je nakon prekida nelegalno i nezakonito nastavljena, te su na tom nastavku donesene sporne odluke.

Kada je u pitanju izbor predsjedavajućeg i zamjenika predsjedavajućeg iz reda srpskog naroda ukazano je da je zamjenik predsjedavajućeg izabran većinom glasova u Skupštini BPK, a da pri tome kandidata nije zvanično predložio Klub zastupnika iz reda srpskog naroda, što nije u skladu s Poslovnikom i Ustavom BPK.

Tako izabrani članovi rukovodstva doma su između sebe izabrali predsjedavajućeg Skupštine BPK.

Obuća je u apelaciji Ustavnom sudu FBiH predložila da donesene odluke budu proglašene neustavnim.

Zbog ovih dešavanja na sjednici Skupštine BPK, održane 15. novembra, Klub zastupnika SDA i sekretarka Skupštine su se obratili Uredu visokog predstavnika (OHR) i visokom predstavniku u Bosni i Hercegovini Christianu Schmidtu.

Iz Ureda visokog predstavnika još nije stigla nikakva odluka, izuzev što su zamolili da vanredna sjednica koja je bila zakazana za 16. novembar bude odgođena jer je u toku donošenje odluke u OHR-u. Ovoj molbi OHR-a skupštinska većina nije udovoljila, te je sjednica i održana i na njoj donesena odluka o mandataru za sastav nove Vlade BPK, a prihvaćena je i ostavka Aide Obuće na mjesto premijerke koju je dala jer je izabrana za zastupnicu SDA u Skupštini BPK.

VEZANI TEKST - Bajramović: Nismo prekršili Ustav BPK, Poslovnik možda jesmo, poštovat ću stav OHR-a

Obuća je pojasnila da je ona premijerka sve do imenovanja nove Vlade, te da Vlada u ovom tehničkom mandatu može raditi samo najosnovnije poslove u smislu da ne mogu donositi kapitalne odluke koje će utjecati na budžet, odluke o imenovanjima i slično.

U međuvremenu je danas izvršena primopredaja dužnosti između novoimenovanog predsjedavajućeg Skupštine BPK Muradifa Kanlića i njegove prethodnice Aide Sirbubalo (DF), koja je i u ovom novom sazivu zastupnica u Skupštini BPK i koja nije prisustvovala nastavku konstituirajuće sjednice prošle sedmice.

Na pitanje da li je bio sporan izbor predsjedavajućeg Skupštine, Sirbubalo je istakla da je sporan nastavak konstituirajuće sjednice jer nije bilo kvoruma i sporno je to što je skupštinska većina bez prijedloga Kluba Srba izabrala dopredsjedavajuću Skupštine.

Kada su u pitanju aktivnosti na izboru delegata iz Skupštine BPK u Dom naroda Parlamenta FBiH, sedam kandidatskih listi je upućeno Centralnoj izbornoj komisiji Bosne i Hercegovine i sada se čeka da ih CIK ovjeri i vrati Skupštini BPK na glasanje. 

Iz CIK-a su nam kazali da postupaju odmah čim dobiju liste. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.