open-navfaktor-logo
search
Saga u Goraždu
Bajramović: Nismo prekršili Ustav BPK, Poslovnik možda jesmo, poštovat ću stav OHR-a
Ustav Bosansko-podrinjskog kantona nismo prekršili, Poslovnik o radu Skupštine možda, a kakva god odluka, stav, mišljenje OHR-a bude, ja ću ga poštovati.
16.11.2022. u 15:35
get url
text
Džebrail Bajramović

Rekao nam je ovo danas Džebrail Bajramović, zastupnik stranke Bh. demokrati-Džebrail Bajramović, i jedan od delegata većine, nakon što su se zastupnici SDA i sekretarka Skupštine BPK Nermina Mašić-Adžem jutros obratili OHR-u zbog kršenja Ustava i Poslovnika na jučerašnjoj konstituirajućoj sjednici Skupštine BPK.

Nova većina u Skupštini Bosansko-podrinjskog kantona održala je danas i vanrednu sjednicu.

Na današnjoj sjednici je, rekao je Bajramović, prisustvovala sekretarka Mašić-Adžem za razliku od jučerašnje koju je napustila.

VEZANI TEKST - Nova većina u Skupštini BPK ignorisala OHR i održala vanrednu sjednicu

Za razliku od jučer, danas je bila prisutna i Daliborka Milović, zastupnica Liberalne stranke, koja je u opoziciji i koja je danas ukazala na kršenje Ustava i Poslovnika.

- Milović je samim dolaskom dala legitimitet. Bila je i sekretarka Skupštine. Ona se jučer izdvojila, ali mislim da njen posao nije bio da napušta sjednicu – stava je Bajramović.

On je napomenuo i da sekretarka nije na sjednici rekla da je otuđen pečat.

Problem je nastao kada Klub zastupnika iz reda srpskog naroda jučer nije uspio predložiti kandidata za mjesto predsjedavajućeg ili zamjenika predsjedavajućeg Skupštine.

U tom klubu su dvije zastupnice Daliborka Milović (Liberalna stranka) i Branka Cvijetić (Novi početak). Obje su imale po jedan glas. No predstavnici skupštinske većine su zahtijevali da se član rukvodstva Skupštine iz reda srpskog naroda izabere kroz zaključak.

Nadalje, opoziciji i sekretarki Skupštine bilo je sporno i što je konstituirajuća sjednica Skupštine nastavljena iako nije bilo kvoruma.

Bajramović je rekao da ne zna da li je jučer ispravno postupio i da tu ima niz pravnih začkoljica, te da je problem što ne postoje poslovnici o radu klubova naroda koji rješavaju "ovakve zavrzlame".

- Član 3. Ustava kaže da Skupština ima pravo donositi zaključke o pitanjima koja nisu regulirana drugim propisima. To smo i uradili – dodao je Bajramović.

Kazao je da nisu nametnuli volju drugom narodu.

- U zapisniku sa Kluba Srba se navodi da je za predsjednicu kluba izabrana Cvijetić, a da se nisu izjasnili kada je u pitanju predsjedavajući ili zamjenik predsjedavajućeg Skupštine i ako bi glasali bilo bi jedan naprema jedan. Ali to je teorija. Skupštinska većina je pravno gledajući uradila onako kako je tražila predsjednica Kluba Srba da se glasa – rekao je Bajramović.

Na pitanje zašto su danas ipak održali vanrednu sjednicu iako je iz OHR-a zamoljeno da sačekaju dok ne donesu odluku, Bajramović je istakao da će poštovati stav OHR-a kakav god bude, ali i da OHR može tumačiti Dejtonski mirovni sporazum, a da su ustavi kantona nešto drugo i da se povreda prava drugog naroda može utvrditi apelacijom na sudu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.