open-navfaktor-logo
search
Nova vlast na djelu
Presedan u Domu naroda FBiH: Kako bi Čović reagirao da je pogažena većinska volja u Klubu Hrvata
Burno je jučer bilo na konstituirajućoj sjednici Doma naroda Parlamenta Federacije BiH. Delegati su izglasali rukovodstvo doma, predsjedavajući je Tomislav Martinović (HDZ), potpredsjedavajući su Slađan Ilić (SDP) i Izen Hajdarević (NiP).
18.01.2023. u 17:34
get url
text

VEZANI TEKST - Izabrano rukovodstvo Doma naroda, nije prihvaćen prijedlog Kluba Bošnjaka već pojedinca iz NiP-a

"Osmorka" i HDZBiH su na djelu demonstrirali svoj sporazum o formiranju vlasti, i kako će to sve ubuduće izgledati, te umjesto Aide Obuće, koja je bila prijedlog većinske volje Kluba Bošnjaka izabrali Izena Hajdarevića kojeg je predložio pojedinac - Nezim Alagić iz Naroda i pravde.

- Historijske reforme su započele historijskim postupkom odbijanja prijedloga Kluba Bošnjaka za rukovodstvo Doma naroda Parlamenta FBiH. Svjedočili smo svojevrsnom gaženju volje bošnjačkog naroda oličenoj u izbornom rezultatu predlagača SDA i volji Kluba Bošnjaka. Iako sam bila suočena sa već ranijim postupkom izbacivanja Bošnjaka iz procesa donošenja odluka u donjem domu ovog parlamenta, nisam vjerovala da će se na ovaj način vršiti majorizacija bošnjačkog naroda. Posebno ne od najvećih zagovarača zaštite konstitutivnosti. Ovo je jasan signal da se bošnjački narod isključuje iz donošenja odluka u našoj zemlji, što je neprihvatljivo i protivno principima pravičnosti i jednakosti svih naroda – poručila je Obuća.  

Delegat u Klubu Bošnjaka Haris Zahiragić naglasio je da se dogodio neviđeni presedan.

- Time je suspendirana politička volja, ne SDA kao pobjedničke stranke, nego volja većinskog naroda oličena kroz Klub Bošnjaka. Protiv izbora kolegice Aide Obuće, a za prijedlog NiP-ovog delegata, glasali su delegati "Osmorke", HDZ-a i SNSD-a. Svako loše, za nešto dobro, pa je tako, svjesno ili ne, HDZ ovakvim glasanjem odustao od principa legitimnog predstavljanja kroz klubove naroda, što me, iskren da vam budem zapravo i raduje - rekao je Zahiragić.

Do sada se događalo da u rukovodstvo ovog doma iz Kluba Srba bude izabran na ovakav način neki od delegata, ali isključivo zbog nepopunjenosti ovog kluba ili pak unutrašnje nesloge, a nikako gaženjem većinske volje tog kluba.  

Kada je riječ o klubovima Bošnjaka i Hrvata, ovo je prvi put da se poništava većinska volja jednog konstitutivnog naroda, te se radi o vrlo opasnim namjerama, ukoliko se nastavi sa ovakvim djelovanjem, ali samo na štetu Bošnjaka.

VEZANI TEKST - Zahiragić: "Osmorka" je potvrdila opredjeljenje da poštuje volju Klubova Hrvata i Srba, Bošnjaci će im to zapamtiti

Ustavom FBiH, Vašingtonskim, a potom i Dejtonskim sporazumom uspostavljen je tzv. etnički teritorijalni model vlasti u Bosni i Hercegovini i sve dok je on na snazi primat nad odlukama koje donose zakonodavna tijela imaju pitanja gdje se traži etnička saglasnost. Nametanjem uz pomoć Kluba ostalih, a uz podršku delegata iz klubova Hrvata i Srba, praktično je poništena većinska volja jednog konstitutivnog naroda – Bošnjaka.

Brojni zagovornici građanskog ustroja, možda bi djelimično mogli i podržati ovo što se jučer događalo u Domu naroda FBiH, ali ključni problem i opasnost je u tome što se takva praksa neće preliti na druge klubove, već je očigledno da će nova vlast funkcionirati na principu gaženja većinske volje isključivo u Klubu Bošnjaka. 

Pitanje za "Osmorku" čiji su delegati uz pomoć HDZ-a i SNSD-a brutalno pogazili većinsku volju Kluba Bošnjaka jeste, da li bi Klub Hrvata ikada dozvolio da se uz pomoć delegata iz Kluba ostalih ili Kluba Bošnjaka ili Srba poništi njihova volja? I kako bi u tom slučaju reagirao njihov partner Dragan Čović da je umjesto Hrvata iz HDZ-a u rukovodstvo Doma kojim slučajem izabran Hrvat iz DF-a ili neke druge političke stranke?

Ovakav način odlučivanja, sve dok nema drugih ustavnih aranžmana, vodi u diskriminatorni položaj cijeli jedan narod i njegovu volju koja se izražava kroz izbor njegovih političkih predstavnika.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.