open-navfaktor-logo
search
Čeka se suđenje
Primao plaću, a nije dolazio na posao: Pomoćnik ministra optužen zbog nerada tvrdi da nije kriv
AUTOR: B. S.
28.05.2024. u 14:29
get url
text
Vlada RS
Vlada RS
Dušan Jovanović, bivši pomoćnik ministra u Vladi RS-a optužen zbog nerada, odnosno da je primao plaću i do 3.000 mjesečno, a nije dolazio na posao, tvrdi da nije kriv.
On je na ročištu za izjašnjenje o krivnji negirao krivnju, te mu je u Okružnom sudu Banja Luka za kraj ovog mjeseca zakazano suđenje.
Optužnicu protiv njega podiglo je Tužilaštvo RS-a, a tereti se za krivično djelo zloupotreba službenog položaja ili ovlaštenja.
U optužnici se navodi da je Jovanović u periodu od 17. novembra 2022. godine do 31. januara 2023. godine, bio v.d. pomoćnik ministra za naučnotehnološki razvoj u Ministarstvu za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo RS-a, a na ovu funkciju ga je imenovala entitetska Vlada rješenjem iz novembra 2022. godine.
- Svjestan svog djela čije je izvršenje htio, neizvršavanjem svoje službene dužnosti, pribavio je sebi korist. U navedenom periodu postupao je suprotno odredbama Zakona o državnim službenicima, jer nije dolazio na posao i nije izvršavao poslove i zadatke radnog mjesta na koje je imenovan i nije rukovodio oblašću rada ministarstva za koju je formiran resor u koji je imenovan za pomoćnika ministra - navodi se u optužnici.
Dodaje se da je za to vrijeme primao neto plaće u iznosu od 1.308 KM za novembar 2022. godine i po 2.884 KM za decembar 2022. i januar 2023. godine, što ukupno iznosi 7.078,26 KM.
- Iznose je  prisvojio na štetu budžeta RS-a, čime je počinio krivično djelo zloupotreba službenog položaja ili ovlaštenja iz člana 315. stav 4. u vezi sa stavom 1. Krivičnog zakonika RS-a - piše u optužnici.
Za krivično djelo iz ovog stava zaprijećena je zatvorska kazna od tri do 15 godina zatvora.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.