open-navfaktor-logo
search
Suđenje izmješteno
Haos na ročištu Urošu Blažiću koji je ubio devet, a ranio 12 ljudi, roditelji skočili na optuženog: "Ubio mi je sina!"
AUTOR: Faktor/Telegraf
23.05.2024. u 16:02
get url
text
FOTO: PIXSELL
Suđenje Urošu Blažiću optuženom za masakr u srbijanskim selima Malo Orašje i Dubona, odloženo je danas i bit će nastavljeno u zgradi Specijalnog suda u Beogradu.
Današnje pripremno ročište je prekinuto, jer su porodice ubijenih i ranjenih skočili i napali Blažića, nakon čega je on odmah udaljen iz sudnice.
Blažić je optužen da je 4. maja prošle godine u selima Malo Orašje i Dubona ubio devet ljudi i pokušao da ubije još 20, od kojih je ranio 12.
Čim je uveden u prostorije Višeg suda u Smederevu, gdje se danas trebao izjasniti o krivnji, osiguranje je moralo reagirati i zgrabiti oca Dalibora Todorovića, koji je krenuo ka Blažiću i u suzama vikao: "Ubio mi je sina! Ubio mi je sina", prenio je Telegraf.
Majka ubijenog Milana Panića je također vrištala u sudu: "Strijeljao mi je sina i kćerku!"
Vidno uznemireni oni su na kraju udaljeni iz sudnice.
FOTO: Pixsell
Urošu Blažiću stavljeno je na teret da je 4. maja u selima Malo Orašje kod Smedereva i Dubona kod Mladenovca, pucajući iz automatske puške i pištolja lišio života devetoro ljudi, od kojih je dvoje bilo maloljetno, a pokušao da liši života još 20 ljudi, od kojih je ranio njih 12.
Prema stavu tužilaštva nema sumnje da Blažić, zbog svoje društvene opasnosti, težine posljedice i njihovog obima, zaslužuje kaznu doživotnog zatvora koja je zaprijećena za ovo krivično djelo, međutim kako on u trenutku izvršenja ovog krivičnog djela nije imao navršenu 21 godinu njemu po Zakonu o krivičnom postupku nije moguće izreći ovu kaznu, već maksimalnu kaznu zatvora od 20 godina što je tužilaštvo i predložilo u optužnici.
Ispred sudnice ranije su došli članovi porodica ubijenih i ranjenih, nosili su majice sa likovima stradalih u masakru kod Mladenovca.
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.