open-navfaktor-logo
search
Analiza
Prisluškuje li MUP RS-a nezakonito, kakva je veza sa izraelskim Mosadom, Rusima i BIA-om
U maju 2020. godine na sjednici Narodne skupštine RS-a tadašnji član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik indirektno je potvrdio da se prisluškuje komunikacija pojedinih funkcionera opozicije u bh. entitetu Republika Srpska.
01.12.2023. u 21:44
get url
text

VEZANI TEKST - Faktor otkriva: MUP RS-a prisluškivao strane diplomate u Potočarima, o svemu obaviještena glavna tužiteljica

- Nema vlasti koja ne sluša opoziciju, tako i mi vas slušamo – kazao je tada Dodik dodavši da mu transkripte dostavlja ministar Dragan Lukač, te je čak i prepričao dio sadržaja tih razgovora.

Četiri mjeseca prije nego će Dodik javno priznati da prisluškuje opoziciju, njegov čovjek, ministar za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Srđan Rajčević se u sklopu višednevne posjete Izraelu susreo sa Tamirom Pardom, bivšim direktorom izraelske obavještajne službe Mosad i trenutnim predsjednikom uprave kompanije XM Cyber koja se bavi kreiranjem sistema za kibernetičku odbranu i sigurnost. Detalji razgovora nisu poznati, objavio je portal Srpskainfo. 

Tamir Pardo je dužnost direktora Mosada preuzeo 2011. godine nakon Meira Dagana i obavljao je do 2016. kada ga je naslijedio sadašnji direktor Josi Koen. Pardo je poznat po uvođenju novih tehnologija u izraelski obavještajni sektor, kao i kreiranju Mosadovog tehnološko-istraživačkog centra.

No na meti Dodikovog režima nije samo opozicija. 

U augustu iste godine, tadašnji i sadašnji član Predsjedništva BiH Željko Komšić potvrdio je da je bio upoznat sa informacijom o nezakonitim aktivnostima MUP-a RS-a u Potočarima 11. jula 2020, odnosno o pokušaju prisluškivanja domaćih zvaničnika i stranih diplomata koji su prisustvovali obilježavanju 25. godišnjice genocida u Srebrenici.

- Dobili smo mi tu informaciju odmah, da se to vozilo nalazi u Srebrenici. To je taj takozvani "catcher", koji vam može pokupiti sve podatke sa mobilnih uređaja. Dakle, tehnika je toliko napredovala da ne moraju uopće da budu blizu vas. Jednostavno vam sve skinu, svu komunikaciju sa mobilnog telefona – kazao je Komšić u intervjuu za TV Hayat.

"Volkswagen T6 Kombi" sa ilegalnom opremom za prisluškivanje u Srebrenici

O tome je, dodao je on, bila upoznata i tada glavna državna tužiteljica Gordana Tadić, kao i da je upoznat i sa informacijom kada je locirano to vozilo, koje je vozilo, ali da ne zna zašto je MUP RS-a pokušao pratiti komunikaciju gostiju na komemorativnom skupu u Potočarima. Od istrage u ovom slučaju nije bilo ništa niti je bilo ko odgovarao. 

Baš kao i u slučaju kada je za skupštinskom govornicom priznao da prisluškuje opoziciju. Tada su protiv njega prijavu Tužilaštvu BiH podnijeli predsjednik PDP-a Branislav Borenović i Transparency International Bosna i Hercegovina, koje su završile u tužilačkim ladicama. 

Operativne radnje prisluškivanja, praćenja i drugih aktivnosti usmjerenih protiv "domaćih i stranih protivnika", kako je za Faktor pojasnio izvor iz Obavještajno-sigurnosne agencije BiH (OSABiH), MUP RS-a provodi po direktnom Dodikovom nalogu, ali često i po nalogu službenog Beograda. U sve to aktivno je uključena i Rusija, posebno kada se posmatra geopolitička situacija i trenutak.

Poslovima prisluškivanja bavi se Odjel za prevenciju Uprave za borbu protiv terorizma i ekstremizma MUP-a RS-a koji je formiran 2015. godine. Prvu kvalitetniju opremu za ilegalno prisluškivanje, nezvanične su informacije, nabavio je 2011. godine bivši ministar MUP-a RS-a Stanislav Čađo i plaćena je 1,5 miliona KM. 

Pripadnici Odjela za prevenciju prije sedam godina završili su legalno obuku u OSA-i, međutim ono što su naučili kako bi profesionalno obavljali svoj posao, maksimalno se zloupotrebljava. 

Nova kvalitetnija oprema kupljena je 2014. godine od jedne njemačke firme iz Minhena. Ta oprema se sastojala od statičnog dijela i četiri pokretna kofera. Statični dio smješten je u Banjoj Luci, a pokretnim koferima pokriva se teritorija RS-a, odnosno ključne tačke. Prisluškuju se politički neprijatelji, nevladine organizacije, institucije međunarodne zajednice, nepodobni novinari. MUP RS-a kao zvanična policijska agencija u BiH, shodno zakonskim odredbama može posjedovati opremu za prisluškivanje, ali se ona može i mora koristiti isključivo po nalogu suda. 

VEZANI TEKST - Dodik potvrdio da prisluškuje komunikaciju opozicije u RS-u

Krajem 2019. i početkom 2020. godine Dodik i njegova ekipa odlučuju da za potrebe praćenja i prisluškivanja kupe još kvalitetniju opremu i biraju ovog puta izraelsku kompaniju. 

Faktor je već pisao kako su meta entitetske paraobavještajne službe 11. jula 2020. u Potočarima bili pripadnici diplomatskog kora i domaći zvaničnici čiju su komunikaciju pratili službenici Odjela za prevenciju Uprave za borbu protiv terorizma i ekstremizma MUP-a RS-a.

"Volkswagen T6 Kombi" sa ilegalnom opremom za prisluškivanje primijećen je 11. jula u blizini Memorijalnog centra Potočari, gdje su se međunarodni i domaći zvaničnici okupili na obilježavanju godišnjice genocida u Srebrenici.

Oprema koja omogućava kloniranje baznih stanica, presretanje telekomunikacionih signala i lociranje izvora signala, koja je instalirana u ovom vozilu bila je izraelska. 

U septembru 2022. godine Dodik je izjavio da vlasti pod njegovom kontrolom prisluškuju ambasadora Sjedinjenih Američkih Država Michaela Murphyja.

- Malo smo se uvježbali, pa i mi njih sad slušamo. Ne slušaju samo oni nas. Znam ja šta oni pričaju. To nije bilo moguće prije samo pet-šest godina. Nisi smio pomisliti da slušaš američkog ambasadora, a mi ga samo "kliknemo". I mi znamo šta on radi. Mi smo država - rekao je tada Dodik.

Iz Ambasade SAD-a odgovorili su da "svo bahaćenje gospodina Dodika ne može promijeniti fundamentalnu činjenicu da RS nije država."

- To je jedan od dva bh. entiteta. Njegova težnja za "nezavisnom srpskom u BiH" ne štiti RS ili njene stanovnike, već se kocka s njihovom budućnošću - poručili su iz Američke ambasade. 

Ove Dodikove poruke nisu tek tako olako izrečene. Nakon što je za potrebe svoje paraobavještajne strukture unutar MUP-a RS-a kupio od Izraela opremu, lider SNSD-a prošle godine se sastao sa predstavnicima izraelske kompanije Elta Systems LTD.

U Banjoj Luci je 8. novembra 2022. godine dogovoreno da će mu ova izraelska kompanija isporučiti softver za paraobavještajni rad, nazvan "rješenjem za uspostavljanje cyber akademije" u vrijednosti više od sedam miliona KM. 

Elta Syistems je privatna izraelska kompanija koja je između ostalog specijalizirana i za špijuniranje. Radi se o kompaniji koja je poslovnim i drugim vezama povezana sa izraelskim obavještajnim aparatom (Mosad), tako da ova kompanija u paketu svojih "proizvoda" pruža i omogućava obuku iz cyber domene koju provode strani vojno-obavještajni stručnjaci. O detaljima ugovora sa izraelskom kompanijom pisao je i Žurnal. 

Dodik je dogovorio sa ovom kompanijom i osnivanje cyber akademije, na kojoj će se prema nezvaničnim informacijama u ulozi "edukatora" najvjerovatnije naći i ruski obavještajci. Sve to može se dovesti u direktnu vezu sa prisustvom hiljada ruskih državljana i osnivanjem IT kompanija u Srbiji i RS-u na čijem su čelu upravo "ruski IT-evci". Ekspanzija se dogodila nakon početka ruske agresije na Ukrajinu, u februaru prošle godine.  

VEZANI TEKST - Komšić: Dobili smo informaciju da je MUP RS-a prisluškivao u Srebrenici, neko treba dati odgovore

Jedan dio njih su pripadnici ruskih obavještajnih službi, koji su se već uvukli u srbijansku BIA-u i tim putem će navodno pojaviti se na Dodikovoj cyber akademiji kao predavači. 

Vlasti u RS-u sve aktivnosti, od nabavke opreme do obuke na akademiji, provode i provodit će pod krinkom izgradnje kapaciteta cyber sigurnosti što se prakticira u modernim državama svijeta. 

Međutim, ilegalno djelovanje MUP-a RS-a u operaciji skeniranja i prikupljanja podataka sa 40-ak telefonskih brojeva koji su koristili stranci u BiH, a koja je provedena kao pojačane mjere sigurnosti u Istočnom Sarajevu uoči dolaska ruskog šefa diplomatije Sergeja Lavrova 13. decembra 2020. godine jasan je pokazatelj da će se sa savremenom opremom i dobro obučenim ljudstvom Dodikove paraobavještajne aktivnosti pojačati. 

Operacija navodnog osiguranja dolaska Lavrova provedena je iz bijelog kombija VW koji je u vlasništvu MUP-a RS-a. Antene Shark bile su skrivene u koferu. Ove antene zrače u svim smjerovima, a tada je korištena metoda poznata kao "man in the midle". U kombiju se nalazio skener koji je pokupio sve brojeve ciljanog predajnika, odnosno sve podatke koji bi mogli poslužiti za obavještajne aktivnosti. 

Tada su prikupljeni podaci sa telefona u kojima su bile kartice koje su najvjerovatnije koristili pripadnici NATO Štaba u Sarajevu i EUFOR-a. 

Nakon što je Dodik, uz pomoć Srbije i Rusije, odavno krenuo u projekat formiranja entitetske vojske, pretvarajući svakim danom sve više MUP i Civilnu zaštitu RS-a u oružane snage, sada postaje sve očitije da se u RS-u u punom kapacitetu intenzivirao projekat izgradnje paraobavještajnog sistema u kojem će djelovati i buduća "cyber akademija". 

Sudski nalog i neovlašteno prisluškivanje

Neovlašteno prisluškivanje i zvučno ili optičko snimanje predstavlja krivično djelo prema Krivičnom zakonu BiH, za koje je zaprijećena kazna zatvora od šest mjeseci do pet godina za službeno ili odgovorno lice u institucijama BiH, koje neovlašteno prisluškuje ili snima. Isto tako, za neovlašteno prisluškivanje i tonsko snimanje Krivični zakonik RS-a predviđa novčanu kaznu ili kaznu zatvora do jedne godine, a ako to učini službeno lice u vršenju službe, kaznit će se kaznom zatvora od šest mjeseci do tri godine.

Prisluškivanje i praćenje spadaju u posebne istražne radnje, koje su propisane u Zakonu o krivičnom postupku RS-a i Zakonu o krivičnom postupku BiH. Prisluškivanje je regulisano i u Zakonu o OSA-i. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.