open-navfaktor-logo
search
Direktorica KCUS-a
Prof. dr. Sebija Izetbegović o navodima da će podnijeti ostavku: Ne idem nigdje, koristim godišnji odmor
Prof. dr. Sebija Izetbegović, generalan direktorica Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu, ne odlazi sa te pozicije. Potvrdila je to danas medijima, a nakon spekulacija da će podnijeti ostavku. 
02.01.2023. u 15:08
get url
text

- Ne brinite, ne idem nigdje. Samo koristim nekoliko dana starog godišnjeg odmora. Zakon propisuje da imate zamjenu kad ste na godišnjem odmoru. Simpatična reakcija "određenih" medija. Šta bi tek pisali da izostajem s posla danima i mjesecima, kao moji prethodnici, da dolazim na posao u 11 sati umjesto na vrijeme – kazala je za Hayat.ba profesorica Izetbegović.

VEZANI TEKST - Koje su sankcije za nosioce duplih funkcija u KS, Magoda najavio ostavku na mjestu direktora TZKS

Navode o njenom odlasku sa mjesta generalne direktorice objavio je interview.ba uz tvrdnju da će podnijeti ostavku i da nakon praznika, 4. januara, neće se vraćati na posao. Naveli su kako je zbog toga mijenja prof. dr. Alen Džubur, šef internističke discipline, a kako bi mogao preuzeti funkciju v.d. generalnog direktora. Međutim, ispostavlja se da to nije tačno. 

Pritisak na prof. dr. Izetbegović traje već dugo, a među posljednjim razlozima zbog kojih se navodi da bi trebala podnijeti ostavku je Zakon o prevenciji i suzbijanju korupcije u Kantonu Sarajevo čija primjena je trebala početi 1. januara 2023. godine. Zakon zabranjuje obavljanje više funkcija istovremeno, a to se odnosi i na situacije vezane za direktorske i zastupničke funkcije, što prema tumačenjima nadležnik u KS predstavlja sukob interesa. Da li se zakon odnosi i na Izetbegović, nije najjasnije, budući da je ona direktorica zdravstvene ustanove na federalnom nivou, a zastupnica je u kantonalnoj skupštini. 

VEZANI TEKST - Magoda i Pekić zastupnici su u KS, ali i direktori kantonalnih ustanova, hoće li podnijeti ostavke?

Od početka primjene ovog zakona oni koji obnašaju direktorsku funkciju, a istovremeno su zastupnici u Skupštini KS, imat će rok od 30 dana da podnesu ostavke na jednoj od ove dvije funkcije, objašnjavali su ranije nadležni.

Istovremeno, što je zanimljivo samo po sebi, u javnosti se ne govori o eventualnim ostavkama ili smjenama dvoje zastupnika iz SDP-a, Kenana Magode i Jelene Pekić, koji osim što su članovi Skupštine KS, obavljaju i direktorske funkcije. Magoda je direktor Turističke zajednice KS, a Pekić direktorica Direkcije za robne rezerve KS. 

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.