open-navfaktor-logo
search
Akcija
Profesori i studenti iz BiH žele 3D printerima praviti dijelove za respiratore i zaštitne maske, ali trebaju pomoć
CGP design tim, Adi Pandžić, Adis Muminović i njihovi studenti sa Mašinskog Fakulteta iz Sarajeva imaju znanje, nešto opreme i sjajnu ideju - žele se staviti na raspolaganje za potencijalnu izradu zaštitnih maski i zamijenskih plastičnih dijelova na 3D printerima za potrebe medicinskih uređaja - respiratora.
21.03.2020. u 19:33
get url
text
Profesori i studenti ujedinili snage
Profesori i studenti ujedinili snage

Riječ je o ventilima koji u sklopu respiratora funkcionišu na način da miješaju kisik s običnim vazduhom, a već svi znamo da je respirator, ili “umjetna pluća” neophodan za život pacijenata zaraženih težim oblikom korona virusa, prenosi portal Buka.

Njihova želja, nažalost, nije ostvariva bez pomoći drugih ljudi, jer im nedostaje dio opreme, te su se obratili javnosti putem društvene mreže Facebook, kako bi im oni koji su u mogućnosti pomogli da zajedničkim snagama ostvare ovu ideju.

- Imamo znanje i nešto opreme, trebamo je još i stoga ovaj apel. Ono što nam je potrebno su i informacije iz bolnica šta im treba, a da se teško nabavlja u trenutnoj situaciji- govori Adi i podsjeća da su i Italijani proizveli zamjenske Venturi ventile uz pomoć 3D printera, ali zbog najavljenih tužbi od strane originalnog proizvođača ovih ventila, inženjeri širom svijeta su krenuli u redizajn ventila.

Za printanje ventila preporučuje se tehnologija SLS printanja sa materijalom PA12.

- Ukoliko je nekome poznato da neko u BiH posjeduje navedeni 3D printer, bilo bi dobro da se javi. Inženjeri sa Mašinskog fakulteta nažalost ne posjeduju ovaj uređaj, koji košta oko 500 000 KM, međutim, posjeduju SLA i FDM tehnologije koje nisu preporučljive zbog poroznosti proizvedenih ventila i problematike oko njihove dezinfekcije, ali se mogu koristiti ukoliko baš ništa drugo nije dostupno. Pozivaju se i svi ostali da pomognu u razvoju ovog ventila, najvažnije karakteristike su da bude proizveden od materijala koji se može dezinficirati i da bude proizveden sa što većom tačnošću, unutar ventila se nalazi cjevčica sa 0,8 mm promjera- ističe.

CGP design tim je već izradio nekoliko prototipova na FDM 3D printerima od PLA i CPE+ materijala.

Osim ventila, 3D printeri se mogu koristiti za proizvodnju plastičnih dijelova za maske i zaštite za lice i mnogo drugih dijelova ukoliko je potrebno.

Konkretno, kod ovih zaštitnih maski mi bismo mogli 3D printati noseće dijelove, a neko drugi bi morao da nam obezbijedi vizire (providni dio) i elastični dio koji će sve držati na glavi, za providni dio nam treba PET-G folija debljine 0,4 mm“, ističu iz CGP design tima i dodaju da dobijaju veliku podršku inženjera i kompanija iz svih dijelova Bosne i Hercegovine koji se svakodnevno nude da pomognu shodno njihovim mogućnostima, kako bi svi zajedno pokušali da nađu najbolje rješenje.

Ovim putem ujedno pozivaju sve one koji u BiH imaju 3D printere da se stave na raspolaganje za printanje. Također pozivaju i ostale inženjere, dizajnere, inovatore i sve ostale ako imaju ideje, a smatraju da ih mogu zajedno realizovati, da ih kontaktiraju putem email-a: [email protected] ili facebook stranice www.facebook.com/cgpdesign.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.