open-navfaktor-logo
search
Sarajevo
Promovisani novoizabrani članovi Akademije nauka i umjetnosti BiH
Akademija nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine (ANUBiH) organizirala je danas u Sarajevu promociju novizabranih članova. Promovirano je 12 dopisnih, 10 domaćih, devet inostranih i jedan počasni član.  
27.04.2023. u 15:24
get url
text

Predsjednik ANUBiH Muris Čičić je kazao da su svi članovi primljeni na bazi izvrsnosti i strogih kriterija po pitanju naučno-istraživačkih dostignuća. 

- Nadam se da će novoizabrani članovi naći plodno okruženje za njihov rad i pomoći postizanju još značajnijih rezultata u djelovanju ANUBiH -  naveo je Čičić.

Govoreći o dr. sc. Edmondu Offermannu koji je izabran za počasnog člana ANUBiH, kazao je da je on, s jedne strane, uvaženi naučno-istraživački radnik, a s druge, osvjedočeni prijatelj BiH.

Prisutnima se obratio i premijer Federacije BiH Fadil Novalić koji je kazao da je ANUBiH ponosni stub nauke i umjetnosti države, riznica znanja, postignuća i naučnog zvanja.

- Stoga je naš prioritet partnerstvo sa obrazovnim i naučnim ustanovama u općem interesu osiguranja održivosti i razvoja BiH i takav pristup povezivanju saradnje trebamo jačati. Odgovornost svih nas je da se takav pristup i stimuliranje općeg napretka nastavi i u budućnosti putem partnerskog odnosa i prepoznajući prioritetne projekte koji su od značaja za razvoj obrazovnog i naučnog rada - naveo je premijer Novalić.

Unaprijediti obrazovni proces

Naša podrška, dodao je on, i u narednom periodu neće izostati.

- Bit ćemo partner u provođenju svih onih programa i projekata kojima je cilj unaprijediti obrazovni proces i doprinijeti naučno-istraživačkom i istraživačko-razvojnom radu u našoj zemlji - poručio je premijer Novalić.

Istaknuo je da bez kvalitetnog obrazovanja nema razvoja društva, ali ni nauke ni općeg nepretka.

- Nemam uopće sumnje da će ova naučna ustanova, koja okuplja najpozvaniju akademsku struku sa prepoznatim naučnim postignućima nastaviti davati značajan doprinos nauci, kulturi i umjetnosti te ukupnom daljnjem naučnom istraživanju u BiH. Nastavite svoj put kakao bi se rad naše naučne i istraživačke zajednice i dalje prepoznavao i vrednovao u međunarodnim okvirima. Novim članovima Akademije iskreno čestitam i svima vama želim mnogo uspjeha u budućem radu - kazao je premijer Novalić.

Jedna od novoizabranih članica ANUBiH prof.dr. Alemka Markotić (kategorija domaći članovi) počašćena je i ponosna da je u jednoj od svoje dvije domovine doživjela da bude primljena u članstvo Akademije, koja ima dugu tradiciju, više od 70 godina.

- Doista mi je velika čast i sreća da sam danas ovdje - navela je ona.

Puno više mogućnosti

Kaže da je cijelo vrijeme u kontaktu i u saradnji sa naučnicima u BiH.

- Akademija će sad pružiti sigurno i puno više mogućnosti. Imam veliku volju za saradnju i kroz Akademiju, a otvorena sam i za sve druge naučne i akademske saradnje sa Bosnom i Hercegovinom uvijek - navela je Markotić.

Novoizabrani član ANUBiH prof.dr. Namik Hrle (kategorija inostrani članovi) je izrazio zadovoljstvo da je institucija kao što je Akademija nauka i umjetnosti BiH prepoznala ono što je on radio i postigao.

Naveo je da je članstvo u Akademiji na neki način i obaveza da intenzivnije sarađuje sa BiH.

- Apsolutno jeste. Nadam se da će mi ovo omogućiti, ne samo meni, nego i mnogim mojim kolegama, izgradnju jedne možda nove platforme na kojoj možemo nešto napraviti sa efektima koji će se vidjeti - kazao je Hrle.

Dr.sc. Edmond Offermann, koji je izabran za počasnog člana ANUBiH, kazao je da se osjeća veoma počastvovano što je proglašen počasnim članom ove prestižne Akademije.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.