open-navfaktor-logo
search
Ambiciozno najavljivan
Propao projekt izrade socijalne karte u KS: Na "eskperte" potrošene hiljade KM, nadležni krive koronavirus
O projektu izrade socijalne karte u Kantona Sarajevo, a što je najavljivano kao jedna od najvažnijih aktivnosti reforme postojećeg sistema socijalne zaštite, govori se još od 2018. Hiljade maraka date su timovima za realizaciju karte, međutim, u nadležnom Ministarstvu za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice KS trenutno se "ne provode nikakve aktivnosti u cilju implementacije projekta socijalna mapa u KS".
27.01.2024. u 16:24
get url
text

VEZANI TEKST - Za šta su eksperti dobili 65.837 KM i zašto je na izradi socijalne karte KS bio angažiran SDP-ovac, Garibijin prijatelj?

- Pandemija SARS-CoV-2 usporila sve započete procese u Kantonu Sarajevo, a tako i aktivnosti na realizaciji projekta socijalna mapa Kantona Sarajevo.

To se posebno odnosi na odgađanje realizacije terenskog sakupljanja podataka u okviru glavnog istraživanja i svih aktivnosti koje su vezane za navedeno, a trenutno se u Ministarstvu ne provode nikakve aktivnosti u cilju implementacije projekta socijalna mapa u KS- navedeno je u odgovoru Ministarstva skupštinskoj zastupnici Vedrani Vujović. 

Na rad timova utrošene su hiljade maraka. U 2018. timu za izradu metodologije za izradu socijalne karte, iz Budžeta KS izdvojena su sredstva u iznosu od 8.975, 17 maraka. Godinu kasnije, za tim za provedbu projekta izdvojeno je 34.000 maraka u neto iznosu , odnosno 40.152,06 maraka u bruto iznosu. U 2020. izdvojeno je u 21.750 neto, odnosno 25.685,54 maraka u bruto iznosu.

Navedeni novac utrošen je za honorare vanjskih članova tima, dok su predstavnici kantonalnih institucija i OSCE-a poslove na provedbi projekta socijalna mapa obavljali u okviru redovnih poslova i nisu ostvarivali novčanu naknadu.

Na prikupljanju podataka za pilot istraživanje radila je kompanija "Alermedia" d.o.o iz Sarajeva koja je angažirama sklapanjem direktnog sporazuma u iznosu od 6.000 maraka plus PDV-a.

Aktivnosti za izradi socijalne karte su započete imenovanjem tima za izradu metodologije za izradu socijalne karte u KS 31. maja 2018. Predsjedavajuća tima bila je Amela Dautbegović, Žarko Papić kao njen zamjenik, te članovi: Mirnes Telalović, Azra Mulaomerović, Mirsada Poturković, Smaragda Lučkin i Vedrana Duraković kao predstavnica OSCE-a.

Vlada KS je 2019. imovovala i stručni tim za provedbu projekta. Predsjedavajući je bio Malik Garibija, njegov zamjenik Žarko Papić te članovi: Suada Buljubašić, Mirnes Telalović, Fahrudin Memić, Smaragda Lučkin, Mirsada Poturković, Fikret Zuko, Inela Hadžimešić kao predstavnica OSCE-a, i Dino Nikšić kao operativni koordinartior.

Kao rok za provedbu projekta naveden je kraj juna 2020.

- Imajući u vidu da je socijalna mapa po svojoj sadržini i karakteru multidisciplinarno statističko istraživanje koje predstavlja precizno i dokumentovano "snimanje" svih materijalnih i nematerijalnih vrijednosti kojima u momentu "snimanja" raspolaže jedno domaćinstvo u svom punom sastavu, projekat je podijeljen u dvije faze: pilot i glavno istraživanje.

Glavno istraživanje bilo je planiranio kao istraživanje na uzorku od 12.000 domaćinstava i to 3.000 korisnika prava po osnovu socijalne zaštite i 9.000 domaćinstava iz generalne populacije. Obzirom da se radi o velikom uzorku te da je istraživanje ovog obima izuzetno zahtjevno, značajno je istaći činjenicu da projekat ovih razmjera nije proveden u našem okruženju.

VEZANI TEKST - Kanton Sarajevo nije izradio socijalnu kartu, a Vlada na eksperte spiskala 65.837 KM

Što se tiče termina za realizaciju glavnog istraživanja, zbog činjenice da je planirano da istraživanjem bude obuhvaćen značajan uzorak od 12.000 domaćinstava, bilo je planirano da se istraživanje realizuje na terenu u period realativnog mirovanja stanovništva u 2020.

Nakon glavnog istraživanja bila je planirana i izrada i objava publikacije sa podacima koji se mogu plasirati u javnost i web stranica sa mapom Kantona i statističkim podacima, a partner u projektu "RegioKontext" je prethodnio izradio primjere grafičkog prikaza podataka na osnovu podataka iz pilot istraživanja. Na žalost, zbog pandemije SARS-CoV-2 navedeno nije realizirano- naveli su, između ostalog, iz Ministarstva za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice KS.

 

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.