open-navfaktor-logo
search
Zbog zloupotrebe položaja
Protiv sindikalca Ćatića pokrenut još jedan disciplinski postupak: Pritisak na moj rad, ništa se nije promijenilo
AUTOR: Am. S.
14.05.2024. u 20:31
get url
text
Viktor Ćatić
Viktor Ćatić
Protiv predsjednika Sindikata policijskih službenika, državnih službenika i namještenika Kantona Sarajevo i komandir Policijske stanice Hadžići pokrenut je još jedan disciplinski postupak. 
Kako pojašnjava za Faktor Ćatić, ovaj postupak protiv njega je pokrenut jer se zamjerio jednom advokatu, a da je to započelo kada je raspoređen na mjesto komandira Policijske stanice Hadžići.
- Ja sam ovdje zatekao jedan pravni haos u ponašanju pojedinih advokata prilikom zastupanja svojih klijenata. Taj advokat koji je sebi dao za pravo da kaže kako je ovo njegova policijska stanica, da nogom otvara vrata... Ja sam njega sveo u građanske okvire. Na zakonit način će ostvarivati svoja prava, kao i svi građani, i zastupati svoje klijente na zakonit način – započeo je Ćatić.
Ističe kako nikome ne dozvoljava da izlazi iz okvira advokatske etike i jednakosti drugih građana.
Disciplinska prijava protiv Ćatića
- To je jedna vrsta pritiska na moj častan rad, a u koji su se aktivno uključili recidivi u MUP-u KS i Upravi policije. Gledaju na svaki način da uguše moj sindikalni rad kroz zakonit rad.
U tom postupku učestvuje čovjek protiv kojeg sam ja prije otprilike godinu podnio krivičnu prijavu zbog zlouptrebe položaja. U MUP-u i Upravi policije šest do deset ljudi se vrte na svim ključnim pozicijama u posljednjih 20 godina. Oni određuju sudbine svih nas – istakao je on.
Podsjeća kako se u posljednoj sedmici aprila javno obratio jednoj zastupnici u Skupštini Kantona Sarajevo. 
- Rekao sam da će policijski službenici raditi u skladu sa zakonom, da se ona neće umiješati u policijski posao, da se ministar Katica neće miješati u operativni rad. On nek se bavi helikopterima i ostalim imaginarnim stvarima o kojima priča godinama – poručuje Ćatić.
Sedmicu dana kasnije, pojašnjava Ćatić, procesuiran je.
- I to zbog događaja koji se desio prošle godine u desetom mjesecu. Tako to kod nas rade. Ako ne mogu ništa da vam prikače, onda će vas disciplinovati na ovaj način. Ništa se nije promijenilo od onda, osim što smo ušli u još veću dubiozu u našem radu, obitavanju. Sve nas je manje i manje na terenu – navodi on.
Izdao je, kaže, advokatu lično prekršajni nalog zbog nedoličnog ponašanja.
- Ja imam ovlaštenje, ne samo da izdam prekršajni nalog, nego i da uhapsim osobu. Ja sam izdavao i prekršajni nalog za vršenje fiziološke potrebe. Ne dozvoljavam da ja kada prođem kao policijski službenik, bez obzira na to što sam ja komandir policijske stanice, da neko urinira, a da ja okrenem glavu. To meni moja čast, poštenje, profesionalni status i zakletva koju sam dao ne dozvoljavaju – zaključio je on.
Krajem 2022. godine Ćatić je u svojstvu predsjednika Sindikata policije javno govorio o lošoj opremljenosti policije. O uniformama koje već godinama nose koje su u lošem stanju. To je rezultiralo istragom, a zatim i pokretanjem disciplinskog postupka protiv Ćatića. Kao razlog disciplinskog postupka je navedeno istupanje u javnost bez saglasnosti policijskog komesara.
Zbog njegovog javnog istupa pokrenut je disciplinski postupak, a koji je krajem aprila odbacila Disciplinska komisija Uprave policije MUP-a Kantona Sarajevo.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.