open-navfaktor-logo
search
Previše optimistično ili ipak realno
Provjerili smo kako su se ugostitelji snašli sa novim pravilnikom: "Zabranit ćemo pušenje i to je to"
AUTOR: M. Ču.
19.06.2024. u 20:11
get url
text
Zabranjeno pušenje
Zabranjeno pušenje
FOTO: Ajdin Cocalić
Novi pravilnik o zabrani pušenja na snagu je stupio 13. juna. Između ostalog, kako je Ministarstvo zdravstva FBiH pojasnilo, a prenijeli mediji, "u zatvorenim prostorijama bit će dozvoljena upotreba bezdimnih duhanskih proizvoda, odnosno upotreba IQOS-a, dok elektronske cigarete, cigarete i nargile podliježu zabranama i ograničenjima utvrđenim Zakonom i Pravilnikom".
Kako je istaknuto u Službenim novinama Federacije BiH, prema novim pravilima, vlasnici ugostiteljskih objekata koji žele dozvoliti pušenje u određenim sobama moraju se pridržavati strogih smjernica. Na vanjskoj strani vrata svake sobe u kojoj je dozvoljeno pušenje moraju biti postavljene jasne oznake sa sljedećim natpisima: "Dozvoljeno pušenje", "Pušenje je štetno za vaše zdravlje" i "Zabranjen ulazak i boravak lica mlađih od 18 godina".
Prostorija mora biti zatvorena
Ove oznake moraju biti izrađene u formatu A4, štampane horizontalno, sa crnim slovima na bijeloj pozadini, koristeći font Arial 28 bold. Natpisi moraju biti centralno postavljeni, sa jednako razmaknutim marginama.
Dodatno, u prostoriji za pušenje nije dozvoljeno konzumiranje hrane ili pića. Prostorija mora biti zatvorena sa svim zidovima i plafonom, a vrata se moraju automatski zatvarati i ne smiju ostati otvorena.
Ekipa portala Faktor provjerila je kakvo je stanje na terenu u Sarajevu, jesu li ugostitelji ispoštovali pravilnik.
S obzirom na to da je ljeto i toplo vrijeme, uglavnom rade bašte, pa i pušači neometano mogu konzumirati cigarete, no kako su nam kazali ugostitelji, početkom hladnijih dana, kada se više bude koristio unutrašnji prostor, sve će se promijeniti. 
Prave posao IQOS-u?
Pojedini lokali su već i ranije imali odvojene prostorije za pušače i to će tako i ostati, dok ostali, sa kojim smo razgovarali, uglavnom planiraju skroz zabraniti pušenje. Kažu da im je tako jednostavnije nego da pregrađuju prostor i prave odvojenu sobu sa ventilacijom za pušače. 
- Jeste li primijetili da su odobrili samo upotrebu IQOS-a? Jasno vam je da njima prave posao - govore nam ugostitelji koji su molili da ih ne potpisujemo imenom i prezimenom. 
Pojedini kafići u ulici Ferhadija imaju odvojene prostore za pušenje, obično se nalaze na spratu lokala, ali nisu pregrađeni zidovima već ogradom. Konobari nam nisu znali reći kakvi su planovi gazde, odnosno da li će podići zidove ili potpuno zabraniti pušenje. 
Restorani gdje se služi hrana uglavnom već imaju oznake na stolovima "Zabranjeno pušenje" i ne planiraju to mijenjati, odnosno dograđivati posebnu prostoriju za pušače. 
Nargila barovi imaju klijentelu koja ih i posjećuje samo zbog konzumiranja nargila, pa kažu, nema potrebe da išta mijenjaju.
- Nama dolaze ljudi koji konzumiraju nargilu. Mi uglavnom to i služimo. Naravno, ugradit ćemo ventilaciju u unutrašnjim prostorima, neki je već i imaju - poručili su. 
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.