open-navfaktor-logo
search
Općinski sud Sarajevo
Prva presuda Hadžibajriću: Šest mjeseci zatvora zbog nezakonitog otpuštanja iz Općine
AUTOR: Faktor
25.06.2024. u 13:55
get url
text
FOTO: Damir Hodžić
Općinski sud u Sarajevu izrekao je prvostepenu presudu i osudio Ibrahima Hadžibajrića na kaznu zatvora u trajanju od šest mjeseci zbog krivičnog djela povreda prava iz radnog odnosa.
Istovremeno, presudom mu je izrečena zabrana obavljanja načelničke pozicije četiri godine nakon pravosnažnosti presude, saopćilo je Tužilaštvo KS.
Općinski sud u Sarajevu u maju prošle godine potvrdio je (prvu) optužnicu Tužilaštva Kantona Sarajevo protiv Ibrahima Hadžibajrića zbog krivičnog djela povreda prava iz radnog odnosa.
Njom se Hadžibajrić tereti da je od marta 2020. do marta 2021. godine nezakonito otpustio šest državnih službenika i namještenika u Općini Stari Grad.
Ova presuda nije pravosnažna i na nju je dozvoljena žalba Kantonalnom sudu.
Nedavno je čitanjem optužnice pred Kantonalnim sudom počelo suđenje u drugom predmetu protiv bivšeg načelnika Starog Grada Hadžibajrića, a po optužnici Tužilaštva koja ga tereti za organizovani kriminal u vezi sa krivičnim djelima zloupotreba položaja ili ovlaštenja, primanje dara i drugih oblika koristi, pranje novca, krivotvorenje službene isprave, sprečavanje dokazivanja i davanje lažnih podataka o imovini i prihodima Zakona o prijavljivanju i postupku provjere podataka o imovini nosilaca javnih funkcija u Kantonu Sarajevo.
Kantonalni sud krajem aprila potvrdio je optužnicu Tužilaštva KS koja Hadžibajrića, njegovog sina Seida, te Elmedina Karišika, Almu Destanović, Fahrudina Novaliju i firmu Plaza Group tereti zbog najtežih koruptivnih krivičnih djela propisanih zakonima Federacije BiH i Kantona Sarajevo.
Elmedin Karišik se tereti da je počinio krivično djelo organizovani kriminal u vezi sa krivičnim djelima davanje dara i drugih oblika koristi, pranje novca, davanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu utjecajem, davanje lažnog iskaza i zloupotreba ovlaštenja u privrednom poslovanju.
Seid Hadžibajrić se tereti za krivično djelo organizovani kriminal u vezi sa krivičnim djelima pranje novca i primanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu utjecajem.
Protiv Alme Destanović optužnica je podignuta zbog krivičnog djela organizovani kriminal u vezi sa krivičnim djelima zloupotreba položaja ili ovlaštenja i pranje novca.
Fahrudin Novalija se tereti da je počinio krivično djelo davanje dara i drugih oblika koristi.
Firma Plaza Group Sarajevo se tereti da je počinila krivično djelo zloupotreba ovlaštenja u privrednom poslovanju.
Karišik i Destanović u međuvremenu su podnijeli inicijativu za pregovore s Tužilaštvom o potpisivanju sporazuma o priznanju krivice.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.