open-navfaktor-logo
search
Općinski sud Sarajevo
Dvojcu ukupno pet godina zatvora zbog pljački i ucjenjivanja pripadnika LGBTIQ zajednice
AUTOR: BIRN BiH
19.06.2024. u 14:11
get url
text
Ilustracija
Ilustracija
FOTO: Faktor
Općinski sud u Sarajevu osudio je Irfana Mulalića na jedinstvenu kaznu u trajanju od četiri godine te Ishaka Bilala na godinu zatvora jer su u nekoliko navrata počinili razbojništva i ucjene nad pripadnicima LGBTIQ zajednice.
Mulaliću je izrečena presuda nakon što je s Tužilaštvom Kantona Sarajevo sklopio sporazum o priznanju krivice, potvrdila je za Detektor advokatica oštećenih Đana Dalač.
Tužilac Tužilaštva Kantona Sarajevo Nermin Keranović pojasnio je da je Mulaliću sredinom juna izrečena jedinstvena kazna zatvora u trajanju od četiri godine zbog krivičnih djela razbojništvo i ucjena, počinjenih u sticaju u vrlo kratkom vremenskom periodu. Dodao je da se osuđeni Mulalić nalazi u pritvoru do upućivanja na izdržavanje kazne zatvora.
- Prilikom zaključenja Sporazuma o priznanju krivice Tužilaštvo se vodilo stavom oštećenih i svim okolnostima koje je cijenilo da opravdavaju pregovaranje o krivici. Optuženi su priznali izvšenje krivičnih djela na način opisan u optužnici - rekao je tužilac Keranović.
On je kazao da je Općinski sud u Sarajevu krajem maja 2024. Bilala proglasio krivim za razbojništvo, a njegov advokat Amir Hadžić potvrdio je da je i on potpisao sporazum, nakon kojeg mu je izrečena kazna zatvora u trajanju od jedne godine.
Detektor je ranije pisao da je protiv njih potvrđena optužnica, prema kojoj je Mulalić od sredine oktobra 2023. godine pa sve do hapšenja, putem društvene mreže i aplikacije za upoznavanje gej i biseksualnih muškaraca, stupio u kontakt s tri homoseksualna muškarca.
- Nakon što je s njima dogovorio susret u različitim stanovima na području Sarajeva, odmah po dolasku bi im prijetio zbog njihove seksualne orijentacije te uz udarce, prijetnju pištoljem, psovke i uvrede tražio novac. Od oštećenih je uzimao pin-kodove kreditnih kartica, s kojih je podizao novac. U jednoj od ovih radnji učestvovao je i optuženi Ishak Bilal - ranije je navelo Tužilaštvo KS.
Prema optužnici, Mulalić je ucjenjivao jednog od oštećenih time da će njegovoj rodbini reći za njegovu seksualnu orijentaciju ukoliko mu ne da novac. Također se i predstavljao kao policajac te pokazivao značku s natpisom "Special police".
Na ovaj način Mulalić i Bilal su stekli i nezakonitu korist od oko 800 maraka.
Općinski sud u Sarajevu donio je 2022. prvostepenu presudu za diskriminaciju protiv tadašnje kantonalne zastupnice Samre Ćosović-Hajdarević jer je na svom Facebook profilu napisala da "LGBTIQ osobe treba izolovati i skloniti iz društva".
Detektor je ranije objavio dokumentarni film "Četiri zida" o posljedicama napada na članove LGBTIQ zajednice u BiH i Srbiji, te zastrašivanjima s kojima se suočavaju. Film donosi pogled na položaj LGBTIQ zajednice u BiH i regionu, koji je nerijetko i dehumanizirajući zbog sve učestalijeg govora mržnje, prijetnji i napada usmjerenih na ovu zajednicu od različitih desničarskih skupina, huligana, političara i društva.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.