open-navfaktor-logo
search
"Kao nekada u BiH..."
Putinova politika dvostrukih standarda kroz stavove o Srebrenici: Masakr, pokolj, genocid...
U Ukrajini, kao nekada u Bosni i Hercegovini, sprovodi se genocid, kazao je jučer ruski predsjednik Vladimir Putin. No, iako ruske vlasti izričito negiraju genocid u Srebrenici i sprovode aktivnu političku kampanju, izjava ruskog predsjednika nije novost. Osim toga, Putin nije precizirao nikakve pojedinosti u vezi s genocidom.
22.02.2022. u 16:43
get url
text

Rusija je 2015. godine u Vijeću sigurnosti UN-a u New Yorku uložila veto na britanski prijedlog rezolucije kojom se osuđuje genocid počinjen u julu 1995. godine u Srebrenici, te time onemogućila usvajanje dokumenta.

VEZANI TEKST - Zbog vlastitih interesa u Ukrajini: Putin priznao genocid u Srebrenici

 

Tom prilikom ruski ambasador Vitaly Churkin rekao je uoči glasanja da bi usvajanje ove rezolucije bilo kontraproduktivno.

- Britanski nacrt nije konstruktivan i izaziva sukobe, optužuje samo jedan narod. Takav pristup je politički motivisan, nije legitiman i ne služi napretku u Bosni i Hercegovini – izjasnio se Churkin.

No, Rusija nije ranije zastupala ovaj stav. Ruske vlasti, sve do zaoštrenja sukoba sa Zapadom 2014. godine, nisu osporavale presudu Međunarodnog suda u Hagu koji je utvrdio 2007. godine da se u Srebrenici dogodio genocid.

Kako bi objasnili potrebu za vojnom intervencijom u Gruziji 2008. godine, rusko Ministarstvo vanjskih poslova pozvalo se na čin genocida.

- Rusija nije mogla dozvoliti svojim mirovnjacima da pred njihovim očima gledaju genocidna djela, kao što je to bio slučaj 1995. godine u bosanskom gradu Srebrenici - obrazlagali su tada.

VEZANI TEKST - Putin: Ukrajina je vještačka država, jedan smo narod; Dodik: BiH je iluzija, Bošnjaci su bili Srbi

 

Ruskom predsjedniku postala je navika da moguće ishode kriza u drugim zemljama poredi sa Srebrenicom. Iako zvanični stav institucija Rusije počiva na negiranju genocida, Kremlj genocid u Srebrenici koristi kao primjer strašnog zločina koji se ne bi smio ponoviti, ali naravno, u propagandne svrhe slijedeći sopstvene interese. 

Tako je Putin i 2017. godine kazao kako ne bi smjelo doći do zatvaranje granica proruskim "republikama" u Ukrajini obrazlažući da bi to dovelo do situacije slične onoj koja se desila u Srebrenici, a što bi, prema njegovim riječima, značilo pokolj.

Putin je i 2019. godine uporedio Ukrajinu i BiH, navodeći kako se boji da u jednom dijelu Ukrajine ne dođe do masakra poput onoga koji se desio u Srebrenici.

- Rusija nije mogla dozvoliti svojim mirovnjacima da pred njihovim očima gledaju genocidna djela, kao što je to bio slučaj 1995. godine u bosanskom gradu Srebrenici – kazalo je rusko Ministarstvo vanjskih poslova 2008. godine u svrhu objašnjenja potreba za ruskom vojnom intervencijom zbog krize u Gruziji.

Ambasada Rusije u BiH nastavila je aktivnu kampanju negiranja istine o genocidu oštrom reakcijom povodom izmjene Krivičnog zakona po direktivi bivšeg visokog predstavnika u BiH Valentina Inzka kojim je zabranjeno negiranje genocida. Oni su tom prilikom saopćili kako Inzko nije imao nikakva ovlaštenja za uvođenje izmena i dopuna Krivičnog zakona, te ovaj Inzkov potez okarakterisali kao podgrijavanje situacije u cijelom regionu.

VEZANI TEKST - Kalabuhov: Ratnohuškačka retorika dolazi iz "političkog Sarajeva", RS ima pravo povući se iz OSBiH

 

Iz Moskve su tada poručili da bi najbolje rješenje za izlazak iz krize u BiH bilo povlačenje usvojenih amandmana o zabrani negiranja genocida.

Oni također odbijaju priznati Christiana Schmidta kao visokog predstavnika, te tvrde da je imenovan mimo odluka Vijeća sigurnosti UN-a.

Ruski ambasador u BiH Igor Kalabuhov u novembru prošle godine izjavio je da ne vidi nikakav problem u ideji Milorada Dodika o samostalnoj Republici Srpskoj u okviru BiH, te je istakao da će, ukoliko dođe do njene realizacije, Rusija pružiti podršku.

I mandat Kalabuhovog prethodnika Petra Ivancova obilježila je naklonost manjem bh. entitetu iako je uoči rasprave o Rezoluciji o Srebrenici izjavio da Rusija ne poriče da je zločin počinjen u Srebrenici 1995. godine bio genocid.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.