open-navfaktor-logo
search
Problemi u startu
Radna grupa za izmjenu Izbornog zakona "zakuhala" zbog SNSD-a i HDZ-a: Je li upitan nastavak rada
Interresorna radna grupa za izmjenu izbornog zakonodavstva Bosne i Hercegovine, koju čine državni zastupnici, delegati i članovi Vijeća ministara BiH, naišla je na prve probleme i već se dovodi u pitanje nastavak njenog rada.
22.05.2021. u 08:20
get url
text
Sa sjednice Interresorne radne grupe
Sa sjednice Interresorne radne grupe

Na drugoj njenoj sjednici održanoj prije dva dana "zapelo" je na Poslovniku o njenom radu, i to načinu na koji će se donositi prijedlozi i rješenja koja trebaju biti sastavni dio eventualnih izmjena i dopuna Izbornog zakona BiH, a možda i Ustava BiH.

Kako nam je rečeno, predložen je isti princip glasanja kakav je važio kada je radila posljednja ovakva radna grupa, odnosno konsenzusom, ili većinom glasova prisutnih uz uvjet da uključuje po dva predstavnika iz svakog konstitutivnog naroda.

VEZANI TEKST - Nelson: Postoje politički lideri koji opstruiraju reforme kako bi zaštitili vlastite interese

No onda su, kako nam je kazala Alma Čolo (SDA), predsjedavajuća Interresorne radne grupe, predstavnici iz SNSD-a i HDZ-a BiH predlagali i više - da to budu po tri predstavnika iz svakog konstitutivnog naroda, što je devet ljudi. Treba napomenuti da Interresorna radna grupa ima 14 članova. Poređenja radi, zajedničke komisije oba doma bh. Parlamenta glasaju većinom glasova, s tim da treba biti po jedan predstavnik svakog konstitutivnog naroda.

- SNSD je predložio i da tri glasa budu iz Doma naroda, a šest iz Zastupničkog doma. To je, maltene, entitetsko glasanje. Na kraju je dogovoreno da se rukovodstvo Interresorne radne grupe pokuša usaglasiti. U utorak trebamo sjesti. Ne znam hoćemo li se moći usaglasiti - kazala je Čolo. 

Stava je da nije povoljna klima, te da će se vidjeti koja je zapravo bila namjera ako ne budu htjeli usvojiti Poslovnik o radu, bez kojeg grupa ne može ni raditi. 

Na dešavanja na posljednjoj sjednici ove radne grupe danas je reagovao i Dženan Đonlagić (DF), koji je njen član, navodeći da je neprihvatljiv SBB-ov etnički prijedlog u radu Interresorne grupe.

- Predlagati princip etničkog i entitetskog glasanja u Interresornoj radnoj grupi, a koja ima zadatak da izborni zakon prilagodi presudama Evropskog suda za ljudska prava i otkloni diskriminaciju građana po etničkom i principu prebivališta, besmisleno je i apsolutno neprihvatljivo. Tačno je da su se, kroz prve usmene diskusije, predstavnici stranaka iz entiteta RS zalagali za entitetsko glasanje, a svi članovi koji dolaze iz Doma naroda PSBiH da se bez njihovog glasa ne može odlučivati u ovoj radnoj grupi. Moj usmeni komentar je na sastanku bio da je to neprihvatljivo i da nejednaka vrijednost glasa kao koncept ne dolazi u obzir i da ja na takvo nešto nikada neću podići ruku - kazao je Đonlagić.

VEZANI TEKST - Potrošeno pet sati: Nije usvojen Poslovnik o radu Interresorne radne grupe

Naveo je da bi primarni zadatak ove grupe morao biti kako otkloniti diskriminaciju prava glasa na temelju etničke pripadnosti i mjesta prebivališta, a ne zalagati se za taj princip i to na pitanju odlučivanja u jednoj radnoj grupi Parlamentarne skupštine BiH.

- Za mene ovdje nema dileme, ukoliko ovakvi prijedlozi budu i eventualno usvojeni kroz Poslovnik o radu, ne vidim više nikakvog smisla da ta grupa nastavi da radi. Barem onda ne vidim sebe više u toj grupi. Vidjet ćemo šta će, do naredne sjednice, rukovodstvo radne grupe (Alma Čolo, Sredoje Nović iz SNSD-a i Bariša Čolak iz HDZ-a BiH, op. a.) predložiti po pitanju člana Poslovnika koji se tiče načina odlučivanja u Interesornoj radnoj grupi. Na ovom pitanju će se prelomiti, odmah na startu, ko je za otklanjanje diskriminacije, a ko je za nastavak diskriminacije po pitanju nejednake vrijednosti glasa - istakao je Đonlagić.

Nakon sjednice Interresorne radne grupe prije dva dana je saopćeno i da je usvojen zaključak kojim od oba doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine i Vijeća ministara BiH traže da odrede zamjenske članove za svakog imenovanog člana Interresorne radne grupe.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.