open-navfaktor-logo
search
Traže veće plaće
Radnici u zdravstvu HNK i dalje u štrajku: Vlada ima rok do sutra, u suprotnom slijede masovni protesti
Iako je dogovor sa Pregovaračkim timom Vlade Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK) bio da se do srijede, 22. novembra, postigne dogovor o povećanju plaća i potpisivanju novih kolektivnih ugovora, to se danas nije dogodilo.
22.11.2023. u 14:02
get url
text

Prema riječima Ivice Anića, predsjednika Reprezentativnog sindikata Sveučilišne kliničke bolnice Mostar, radnici će čekati do četvrtka (23. novembar), kada zasjeda Vlada, na čijoj sjednici bi trebala biti donosena odluka o daljoj sudbini oko 4.000 radnika u zdravstvu HNK. Ukoliko se to, kako kaže Anić, ne desi, "bit ćemo doslovno slagani".

 VEZANI TEKST - Najavljeni sastanci: Hoće li radnici u zdravstvu HNK iduće sedmice potpisati kolektivne ugovore

- Mi smo od članova Vlade na konstituirajućoj i prvoj sjednici dobili uvjeravanja da će primjena novih kolektivnih ugovora početi od 1. decembra 2023. godine. Posljednji rok je sutra, kako bi se nova odluka uputila i sindikatima da bismo i mi imali vremena da sazovemo skupštine - pojašnjava Anić.

Ukoliko Vlada sutra ne donese odluku o njihovoj daljoj sudbini, radnici u zdravstvu HNK najavljuju nastavak generalnog štrajka i masovne proteste.

- Mi smo neformalno postigli dogovor, što se moglo ovih dana vidjeti i iz izjava premijerke Marije Buhač i ministra zdravstva Milenka Bevande, ne znam kakav je sad problem. Rečeno je da se sve mora riješiti i da primjena treba početi od 1. decembra. Ovo su ti rokovi ako se želimo držati rečenog - kazao je Anić.

Radnici u zdravstvu, njih skoro 4.000, u generalnom štrajku su od 2. novembra, a traže povećanje plaća u skladu sa rastom inflacije i potrošačke korpe, veću stanicu (trenutna 2,30 KM) koja je manja od propisane u Federaciji BiH (2,31 KM) te potpisivanje novog kolektivnog ugovora koji je istekao u augustu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.