open-navfaktor-logo
search
Dobili poziv
Radnici u zdravstvu KS u ponedjeljak sjedaju za sto sa Vladom: Traže veće plaće, u suprotnom...
Radnici u zdravstvu KS nisu zadovoljni primanjima i traže veće satnicu, koeficijent te dodatke na plaću za rad tokom vikenda i u noćnoj smjeni
AUTOR: Autor: A. S.
19.04.2024. u 20:25
get url
text
Sa protesta medicinara KS ispred zgrade Vlade u septembru prošle godine
Sa protesta medicinara KS ispred zgrade Vlade u septembru prošle godine
Nakon što je 12. aprila uputio inicijativu za izmjenu i dopunu Kolektivnog ugovora o pravima i obavezama poslodavaca i radnika u oblasti zdravstva, Sindikat radnika u zdravstvu Kantona Sarajevo, dobio je poziv od Vlade KS i resornog ministarstva zdravstva za sastanak koji će biti održan u ponedjeljak (22. april).
FOTO: FAKTOR
Potvrdio nam je to Senad Sadiković, predsjednik Sindikata, dodajući da će radnici u zdravstvu u ponedjeljak predati svoje zahtjeve Vladi i Ministarstvu.
- Očekujemo da će Vlada prihvatiti naše zahtjeve i da ćemo u narednom periodu krenuti u izmjene kolektivnog ugovora. Ako Vlada i Ministarstvo to ne prihvate, Sindikat ima svoje, zakonom propisane, mehanizme koje ćemo poduzeti, među kojima su i protesti te generalni štrajk - kaže Sadiković.
Radnici u zdravstvu KS nisu zadovoljni primanjima i traže veće satnicu, koeficijent te dodatke na plaću za rad tokom vikenda i u noćnoj smjeni.
- Opravdanje za ono što tražimo vidimo u svakodnevnom rastu cijena troškova života, ali i konstantnom odlasku medicinskog kadra, zbog povoljnijih uvjeta, u privatni sektor, ili iz države. To je najbolji pokazatelj da radnici u zdravstvu nisu adekvatno plaćeni. Budžetski korisnici su dobili povećanje. Ponovio bih, u slučaju da Vlada KS odbije naš zahtjev, mi ćemo ispoštovati zakonsku proceduru i u skladu s njom poduzeti mjere koje su predviđene u takvim slučajevima - istakao je Sadiković.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.