open-navfaktor-logo
search
Poruka roditeljima i prosvjetarima
Hota-Muminović: Razlozi za pokretanje štrajka u osnovnim školama u KS neosnovani, a sam štrajk je nezakonit
AUTOR: Faktor
18.04.2024. u 14:19
get url
text
Povodom pokretanja i provođenja nezakonitog štrajka u osnovnim školama Kantona Sarajevo, ministrica za odgoj i obrazovanje Naida Hota-Muminović poslala je poruke roditeljima-starateljima učenika i prosvjetnim radnicima.
U poruci roditeljima-starateljima učenika iskazala je da u potpunosti razumije njihovu zabrinutost, kao i mnoga pitanja na koja traže odgovore, zbog početka štrajka u osnovnim školama.
- Razumijem da su trenutne okolnosti uznemirujuće za vašu djecu i za vas. Koristim priliku da vam poručim, kao i do sada, prava i interesi djece će biti imperativ, na osnovu konvencije o pravima djeteta, koja je sastavni dio Ustava Bosne i Hercegovine, a prava djeteta imaju prednost nad pravima odraslih. Smatramo da su razlozi za pokretanje štrajka neosnovani, a sam štrajk je nezakonit.
Uvjeravam vas da je ministarstvo putem Pravobranilaštva Kantona Sarajevo pokrenulo pravne mehanizme i od suda tražimo da se ovaj štrajk proglasi nezakonitim, kao i da se obustavi, u cilju osiguranja vladavine prava i osjećaja povjerenja u institucije sistema. Pozivamo vas na strpljenje i zajedničko djelovanje jer prava djeteta su iznad svih drugih prava, te djeca ne smiju biti žrtve manipulacija odraslih - poručila je Hota-Muminović, saopćio je Press KS.
Poruku prosvjetnim radnicima, kolegama i kolegicama je započela podsjećanjem kako je u protekle tri godine uložila veliki napor da unaprijedi prilike u svim školama, te dodala:
- To su milionske investicije u školsku infrastrukturu, u programe i sadržaje, u stručna usavršavanja, kao i u povećanje plaća radnicima u obrazovanju. To je vidljivo i mjerljivo i ne može se negirati. Znam da su mnogi od vas bili pod pritiskom i da ste u strahu da li ćete možda doći u nemilost nasilnog sindikaliste.
Uvjeravam vas da ćemo i u narednom periodu raditi na izgradnji obrazovanja koje će biti zasnovano na meritokratiji. Kroz propise ćemo onemogućiti da bilo koji pojedinac može odlučivati o vašim sudbinama i prema vlastitoj procjeni poslušne nagrađivati, a neposlušne kažnjavati. Pozivam vas da interes učenika stavite na prvo mjesto i da pristupimo sanaciji štete koja nastaje ovim štrajkom.  
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.