open-navfaktor-logo
search
Sud BiH
Raspisana potjernica za ratnim zločincem Suvarom, osuđenim za silovanja u Glamoču
Sud Bosne i Hercegovine raspisao je potjernicu za Duškom Suvarom, osuđenim na šest godina zatvora zbog zločina protiv civilnog stanovništva, odnosno silovanja i nečovječnog postupanja na području Glamoča 1992. godine, nakon što se nije pojavio na izdržavanju kazne.  
21.03.2023. u 13:26
get url
text

VEZANI TEKST - Potvrđena kazna ratnom zločincu Dušku Suvari

Prema posljednjim informacijama njegovog advokata, Suvara se, u vrijeme kada se trebao javiti na izdržavanje kazne, nalazio u Turskoj. Iz Državnog suda je za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine potvrđeno da je 2. februara izdana naredba za raspisivanje centralne i međunarodne potjernice za osuđenim Duškom Suvarom, jer nije stupio na izdržavanje kazne zatvora, navodi BIRN.

Naredba je izdana više od mjesec nakon što se nije pojavio na izdržavanju kazne. Prema prvobitnom rješenju, Suvara se na izdržavanje kazne trebao pojaviti 27. decembra 2022. godine. Na upit da li se javio na izdržavanje, iz Suda je novinarima 28. decembra rečeno da nemaju informacije.

- Osuđeni Duško Suvara još nije stupio na izdržavanje kazne zatvora. Ukoliko osuđeni dobrovoljno ne stupi na izdržavanje kazne zatvora, kao zakonske radnje koje Sud treba preduzeti u zavisnosti od konkretnog slučaja, prvo se preduzima sprovođenje osuđenog na izdržavanje kazne zatvora, te ukoliko isto ne bude moglo da bude realizovano, Sud će raspisati potjernicu za osuđenim - odgovoreno je tada, a u januaru je navedno da se "još se nisu ispunili uvjeti za raspisivanje potjernice".

VEZANI TEKST - Ratnom zločincu Dušku Suvari šest godina zatvora za silovanje dvije Bošnjakinje u Glamoču

Suvarin advokat Slobodan Perić potvrdio je da su se na prvobitno rješenje za odlazak na izdržavanje žalili i da je ono konačno odbijeno 4. januara ove godine. Iako je Perić tada za BIRN BiH rekao da će se Suvara sam javiti na izdržavanje kazne, nakon odbijene žalbe, to se nije dogodilo ni nakon više od dva mjeseca poslije.

Nekoliko dana nakon odbijanja žalbe, Perić je za BIRN BiH potvrdio da je sa Suvarom kontaktirao posljednji put 4. januara, kada mu se Suvara javio sa aerodroma iz Istanbula rekavši da će krenuti za Sarajevo, te od tada nisu komunicirali ni na koji način.

- Nemam nikakvog kontakta s njim, a nikom se od poznanika nije javio. Ja se sad ne sjećam datuma, ali onda je rekao da dolazi u Bosnu. (…) To je trebalo biti negdje oko Nove godine, par dana prije ili poslije. Ako nešto saznate o tome da li je ušao, molim da mi javite - odgovorio je Perić novinarima BIRN-a BiH na upit početkom marta.

Granična policija Bosne i Hercegovine odbila je zahtjev novinara BIRN-a BiH za pristup informacijama o prekograničnom kretanju Duška Suvare, zbog čega nismo bili u mogućnosti potvrditi da se on tokom 2023. godine nije vratio u Bosnu i Hercegovinu.

Facebook profil pod imenom Duško Suvara posljednji put bio je bio aktivan 7. marta 2023. godine, međutim, do danas sa njega nije odgovoreno na poslane upite i pozive.

VEZANI TEKST - Svjedokinja opisala kako ju je silovao optuženi poznanik Duško Suvara: Nije htio moj prsten, rekao je da hoće mene

Nakon suđenja koje je trajalo duže od dvije godine, Suvara je pravosnažnom presudom Suda BiH osuđen na šest godina zatvorske kazne.

U presudi je navedeno da je u maju i junu 1992. godine silovao dvije ženske osobe bošnjačke nacionalnosti. Sudsko vijeće je utvrdilo da je u maju 1992. godine pod prijetnjom odveo S-1 iz kuće u naselju Luke i natjerao je da uđe u kanal, gdje ju je silovao. U presudi se navodi i da je 30. juna iste godine, u naselju Čukure, pucajući došao u kuću S-2, koja je tu bila sa suprugom, te tražio od njih novac, a oštećenu odveo na livadu, gdje je prema njoj nečovječno postupao i silovao je.

Iz Suda BiH su, pored Suvare, prema ranijim informacijama, potjernice raspisane za 12 pravosnažno osuđenih jer se nisu javili ili nisu pronađeni na adresi prije upućivanja na izdržavanje kazne.

Među njima su Novak Đukić – osuđen za zločin na tuzlanskoj Kapiji, Boško Lukić –osuđen za zločine u Ključu, Miroslav Duka – osuđen zbog zločina u Bileći, Mićo Jurišić – osuđen za zločine na području Prijedora, Momir Savić – osuđen za zločine u Višegradu, kao i Mirko Todorović – osuđen za zločine u Bratuncu.

Uz njih, potjernice su raspisane za Ilijom Jurićem i Jozom Đojićem, koji su u odvojenim predmetima osuđeni zbog zločina u Odžaku, Draganom Marjanovićem osuđenim za zločine u Tesliću, te Dragomirom Kezunovićem kojem je Apelacioni sud u Beogradu smanjio kaznu Suda BiH sa 14 na pet godina zatvora, Simo Stuparom, osuđenim za zločine u Vlasenici te Sakibom Mahmuljinom, osuđenim za zločine u Zavidovićima.

U BiH su aktivne 172 potjernice protiv nedostupnih za ratne zločine.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.