open-navfaktor-logo
search
Puno razumijevanje
Reis Kavazović: Islamska zajednica će nastaviti pružati podršku žrtvama seksualnog nasilja
Reisu-l-ulema je u razgovoru sa gostima istakao kako su bh. muslimani tokom agresije bili suočeni sa sistematskom kampanjom silovanja koja je prvi put u historiji korištena kao strategija ratovanja i progona civilnog stanovništva
25.10.2019. u 20:25
get url
text

Reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein ef. Kavazović primio je danas delegaciju Fondacije "Dr. Denis Mukwege" i SEMA globalnog pokreta preživjelih seksualnog nasilja u ratu. Sastanku su prisustvovale i predstavnice Udruženja za pomoć žrtvama i preživjelim seksualnog nasilja u ratu "Naš glas" iz Tuzle sa suosnivačicom udruženja dr. Amrom Delić.

SEMA Globalni pokret žrtava i preživjelih za zaustavljanje seksualnog nasilja u ratu djeluje u okviru Fondacije "Dr. Denis Mukwege", čija se sjedišta nalaze u Hagu i Ženevi. Osnivač i direktor ove Fondacije je dr. Dennis Mukwege iz Konga, jedan od dobitnika Nobelove nagrade za mir 2018. godine, za doprinos koji je dao na polju podrške preživjelima seksualnog nasilja u sukobima i za doprinos koji daje borbi protiv primjene ove vrste nasilja kao oružja rata.

Također, dr. Mukwege jedan je od istrajnijih zagovarača osnivanja jedinstvenog fonda za reparacije žrtva seksualnog nasilja u sukobima na globalnom nivou.

Sastanku su prisustvovale predstavnica Fondacije "Dr. Denis Mukwege" i glavna koordinatorica SEMA Globalnog pokreta gospođa Malini Laxminarayan, direktorica Centra civilnih inicijativa Istočne Ukrajine i aktivistkinja za ljudska prava gospođa Volodymyr Shcherbachenko i žene žrtve rata u Ukrajini koje su preživjele seksualno nasilje.

Reisu-l-ulema je u razgovoru sa gostima istakao kako su bosanskohercegovački muslimani tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu bili suočeni sa sistematskom kampanjom silovanja koja je prvi put u historiji korištena kao strategija ratovanja i progona civilnog stanovništva, te da muslimani u Bosni i Hercegovini i Islamska zajednica imaju puno razumijevanje za patnju žrtva seksualnih zločina u ratu, te da cijene zalaganje dr. Mukwegea i njegove fondacije.

- Islamska zajednica je svojim angažmanom od prvih dana rata pružala podršku žrtvama ovog ratnog zločina, čija su najveća žrtva bile upravo pripadnice ali i pripadnici Islamske zajednice, radila je na suzbijanju stigmatizacije, a danas se trudi ta iskustva podijeliti s drugima u svijetu i nastaviti pružati podršku žrtvama i njihovim udruženjima - kazao je reisu-l-ulema.

Reisu-l-ulema Kavazović je također naglasio kako je odluka Komiteta za književnost Švedske akademije nauka da Nobelovu nagradu dodijeli kontroverznom austrijskom književniku Peteru Handkeu loša poruka i uvreda žrtvama genocida i drugih zločina protiv čovječnosti u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj i na Kosovu, pa i zločina ratnog silovanja.

- Handke je neko ko na međunarodnom planu negira i relativizira patnju žrtava ratnih zločina i veliča nosioce politika koje su te zločine osmislili i proveli. Zato s pravom očekujemo od drugih dobitnika Nobelove nagrade, a naročito dr. Mukwege koji razumije bol žrtava, da dignu svoj glas protiv ove sramne odluke - kazao je reisu-l-ulema Kavazović.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.