open-navfaktor-logo
search
Ove godine iz BiH na hadž putuje 2.225 osoba
Reisu-l-ulema Kavazović ispratio prvu grupu hadžija koji jutros iz Sarajeva kreću prema Meki
Hadžije su se prije polaska okupile u džamiji Kralj Fahd, gdje su obukli ihrame, a prije polaska ka aerodromu, reisu-l-ulema ih je obišao, poželio im sretan put i uputio nekoliko prigodnih poruka
AUTOR: Faktor
06.06.2024. u 07:44
get url
text
Reisu-l-ulema Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini Husein ef. Kavazović danas je ispratio prvu grupu hadžija, koja će u 10.05 sati s Međunarodnog aerodroma u Sarajevu krenuti prema Meki.
Hadžije su se prije polaska okupile u džamiji Kralj Fahd, gdje su obukli ihrame, a prije polaska ka aerodromu, reisul-ulema ih je obišao, poželio im sretan put i uputio nekoliko prigodnih poruka.
FOTO: MINA
- Jednom u životu čovjek se odaziva na ovaj put i to je ono što je farz. U vašem nijetu je sadržana želja da posjetite ona mjesta na kojima su bili Božiji poslanici Ibrahim, a. s., Ismail, a. s., i Muhammed, a. s. - poručio je reisu-l-ulema.
Ovom je prilikom budućim hadžijama poručio da trebaju biti svjesni da su mjesta hadža istovremeno i mjesta gdje se traži oprost od grijeha.
- Molite Allaha, dž. š., za ono što ste u životu propustili, a i za ono što je ispred vas, da nam Gospodar svima olakša ono što nas očekuje - kazao je reisu-l-ulema Kavazović.
Ukazao je na važnost otvorenosti prema drugima, kao i spremnosti na međusobno praštanje.
FOTO: MINA
- Kako god molili Gospodara da vam oprosti, tako opraštajte i vi jedni drugima. Budite spremni opraštati vašoj braći i sestrama jer uvijek može biti postupaka kojima možda nismo zadovoljni - posavjetovao je reisu-l-ulema.
Pohvalio je temeljitu organizaciju i posvećenost Ureda za hadž i umru Rijaseta Islamske zajednice. 
- Na raspolaganju su vam naši vodiči, tu je naš Dževad-efendija, tu je reisu-l-hudžadž Nusret-efendija, tu su naši imami. Oni će uvijek biti uz vas i u ovom periodu im je najvažnije da vi ispravno obavite hadž - kazao je reisu-l-ulema Kavazović.
FOTO: MINA
Podsjećamo, ove godine na hadž iz Bosne i Hercegovine putuje 2.225 hadžija.
Prvi put nakon dvije i po decenije hadžije će svoje ihrame obući u Sarajevu jer se prvo putuje u Meku, a nakon obavljenih hadžskih obreda onda i u Medinu, odakle je planiran povratak za domovinu.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.