open-navfaktor-logo
search
(Ne)namjensko trošenje
Revizija institucija BiH: Zakup parkinga za privatna auta zaposlenih, putni nalozi za neke ne važe
Način korištenja službenih vozila institucija Bosne i Hercegovine i troškova koji se prave u tu svrhu predmet su stalnih kritika državnog Ureda za reviziju.
21.08.2022. u 21:47
get url
text

Tako su državni revizori i u najnovnijim izvještajima većem broju institucija skrenuli pažnju upravo na upotrebu službenih vozila i morali su ih podsjetiti na potrebu poštivanja pravila.

Naime, i u 2021. godini zabilježene su nepravilnosti zbog kojih se ne može potvrditi namjensko trošenje budžetskog novca. Tako se većem broju institucija između ostalog spočitava što se ne popunjavaju putni nalozi pa nije poznato ko je gdje išao službenim vozilom, upisuje se loko (lokalna) vožnja iako se vozilom prelazi i više od sto kilometara, upisuje se veća kilometraža od stvarne, prepravljaju podaci, a zabilježeno je i da je vozilo "po papirima" bilo parkirano iako postoje dokazi da je taj dan bilo na autoputu.

Nažalost, nije više vijest da se službeno vozilo koristi vikendom, što je zabilježeno kod Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH, kao i da se godinama izdvajaju visoke sume za servisiranje jednog istog automobila.

Revizija je u primjeru Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine navela da je prisutna praksa da se upisuje samo početna i krajnja kilometraža u mjesecu kod vozila koja koriste članovi kolegija oba doma Parlamenta. Iz toga bi se moglo zaključiti da korisnici tih vozila smatraju da za njih pravila ne važe i mogu ići kad žele i gdje žele bez pravdanja i propisno popunjenih putnih naloga.

Kada je u pitanju upotreba službenih vozila, među posljednjim nalazima revizora je i onaj za Službu za zajedničke poslove institucija Bosne i Hercegovine.

VEZANI TEKST - Pomoćnik direktora nije vratio službeno vozilo u firmu pa mu ga ukrali zajedno sa saobraćajnom u njemu

Revizija je imala zamjerke jer je Služba zaključila ugovor o zakupu parkinga za službena vozila, u podzemnoj garaži tržnog centra SCC u Sarajevu, ali su se u značajnom broju tu prakirala i privatna vozila zaposlenih u institucijama BiH. Ugovor je na godinu dana sklopljen sa dobavljačem Magros-Veletrgovina ukupne vrijednosti od oko 97.800 KM.

- Prema usmeno iznesenim obrazloženjima Službe, odobreno je korištenje parking prostora za privatna vozila jer institucije ne raspolažu dovoljnim brojem službenih vozila i zato koriste privatna vozila u službene svrhe.

Iznesena argumentacija je neprihvatljiva, jer je Pravilnikom Vijeća ministara BiH o uslovima nabavke i načinu korištenja službenih vozila utvrđen ukupan broj službenih vozila kojima može raspolagati svaka institucija. Nije definisano pravo da institucije mogu povećavati raspoloživi u odnosu na odobreni broj vozila na način da u kontinuitetu koriste privatna vozila u službene svrhe – istakli su revizori.

Inače, na upotrebu službenih vozila izdvajaju se milioni KM godišnje samo iz državnog budžeta.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.