open-navfaktor-logo
search
Dostavljeni i dokazi
Roditelji podnijeli krivičnu prijavu nakon razbolijevanja djece u hotelu "Nebojša" na Jahorini
Nakon slučaja oboljele djece tokom izvođenja škole u prirodi u hotelu "Nebojša" na Jahorini u maju ove godine, iz advokatske kancelarije Šikman u Prijedoru saopćili su da su roditelji učenika OŠ "Petar Кočić" u Prijedoru podnijeli krivičnu prijavu Posebnom odjeljenju za suzbijanje korupcije, organizovanog i najtežih oblika privrednog kriminala Javnog tužilaštva RS-a.
07.12.2022. u 14:31
get url
text

VEZANI TEKST - Roditelji razmatraju podizanje kolektivne tužbe zbog razbolijevanja učenika na Jahorini

Kako su naveli, uz krivičnu prijavu dostavljeni su podaci i dokazi koji ukazuju na postojanje krivčne odgovornosti direktora OŠ "Petar Kočić" i direktora turističkih agencija, te brojnih nepravilnosti i zloupotreba u postupku organizovanja škole u prirodi, a koij ukazuju na sistemski nezakonit pristup organizovanju školskih ekskurzija i škola u prirodi, što je ugrozilo sigurnost i zdravlje djece. Ističu da je povod za pokretane ovog postupka isključivo zaštita djece.

Roditelji učenika OŠ "Petar Kočić" u Prijedoru ukazuju da je ova prijava samo jedna od potrebnih radnji i prvi korak ka otkrivanju kako je došlo do ugrožavanja zdravlja djece u maju ove godine na Jahorini, te da je za sprečavanje sljedećih slučajeva potreban angažma tužilaštva i drugih nadležnih organa, saopćili su iz advokatske kancelarije Šikman.

Dodali su i da su dva glavna dokaza povezanosti škole i agencija:

- Elaborat škole u prirodi za učenike petog razreda u kojem je nezakonito označen smještaj u hotelu "Nebojša" na Jahorini,
- Fotokopije poštanskih adresnica koje je popunio, potpisao i poslao Mladen Račić, direktor agencije Кompas tours, istog dana, u isto vrijeme, u istoj pošti.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.