open-navfaktor-logo
search
Oldtimeri
Izložba starih automobila: Đevad Vereget iz Osijeka u Sarajevo dovezao milicionerskog tristaća
Vereget je sa tristaćem došao iz Osijeka
AUTOR: Fena
12.05.2024. u 15:24
get url
text
Sa izložbe automobila
Sa izložbe automobila
FOTO: Fena
Izložba old timer automobila na Trgu ispred Narodnog pozorišta u Sarajevu okupila je danas brojne vozače i ljubitelje starih automobila iz cijele Bosne i Hercegovine, ali i država iz regiona.
Među više od 50 starih automobila izdvojio se tristać star 56 godina i njegov vozač Đevad Vereget, bivši pripadnik saobraćajne milicije Osijek, u kompletnoj milicionerskoj uniformi.
Đevad Vereget
Sedamdesetogodišnji nekadašnji milicioner Feni je kazao da je sa zastavom 1300 došao iz Osijeka u Sarajevo, kao i prošle godine, te da će to raditi sve dok bude mogao.
- Tako ću i nazad, na točkovima. Kupit ću maslenicu i kući. Dok mogu dolazit ću u Sarajevo, sviđa mi se jer su ljudi dobronamjerni - rekao je Vereget te podsjetio da odlazi na skupove i u drugim državama regiona.
Kaže da je i u službi vozio tristaća koji je za to vrijeme bio odličan automobil.
- Sa gotovo 1.300 kubika razvijao je brzinu do 150 na sat, tako da fićo i drugi automobili niže klase nisu imale šanse protiv plavo-bijelog tristaća - prisjetio se Vereget koji već dvije decenije uživa penziji.
Odlaskom u penziju kupio je tristaća iz ljubavi prema starim automobilima, ali i nekadašnjem službenom vozilu.
Bio je u jako lošem stanju, zarastao u travu, ali ga je uspio dovesti do perfekcije.
- Prvobitno je bio u miliciji, pa je onda kupljen kao privatno vozilo kada je i prefarban. Sada je ponovno vraćen na početak - rekao je Vereget, navodeći da je nekoliko godina rađeno na automobilu da bi stao na točkove.
Okupljanje ispred Narodnog pozorišta bilo je dio aktivnosti koje je proteklih dana tradicionalno organizirao Old Timer Klub Sarajevo.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.