open-navfaktor-logo
search
Imenovanje direktora
Rošić: Tražimo da Čampara podnese ostavku, HDZ ne smije dobiti FUP i specijalnu jedinicu
Potpuno je nedopustiv pokušaj federalnog ministra unutrašnjih poslova Aljoše Čampare da omogući imenovanje Zorana Galića na poziciju direktora Federalne uprave policije, smatra zastupnik SDA u Parlamentu FBiH Husein Rošić.
24.02.2021. u 16:51
get url
text

VEZANI TEKST - Čampari se odjednom žuri: Hoće li HDZ-u bliski Zoran Galić biti imenovan za direktora FUP-a? 

Prema njegovim riječima, ministar Čampara je ranije imao stav da proces direktora FUP-a mora čekati novi saziv vlade.

- Sada je odjednom, očigledno iz svojih političkih interesa, Čampara promijenio stav i počeo gurati HDZ-ovog kandidata tobože zbog toga što su trenutno i ministar i direktor FUP-a Bošnjaci. Ako je to uistinu problem, onda neka Bošnjak ostane na čelu FUP-a, a neka Čampara podnese ostavku - kaže Rošić.
 
Potpuno je nedopustivo, smatra, da Čampara, želeći da zadrži svoju fotelju, trguje sigurnosnim interesima države i bošnjačkog naroda.

- Nedopustivo je da Čampara ili bilo koji drugi bošnjački ministar prepušta poziciju direktora FUP-a Zoranu Galiću koji je u kontekstu migrantske krize već pokazao da radi u interesu susjednih država. Ako znamo da direktor FUP-a de facto upravlja Specijalnom jedinicom policije, to bi značilo da možda i ključnom sigurnosnom snagom upravlja osoba kojoj na prvom mjestu nije sigurnost države BiH. Čamparin prijedlog mora se odbaciti, jer bismo došli u situaciju da pored toga što Dodik ima MUP RS-a sa specijalnom jedinicom, Čoviću prepustimo FUP i time Bošnjake ostavimo bez ikakve efektivne kontrole nad policijskim snagama na entitetskim nivoima. Čampara nije bio u ratu i ne zna šta to može značiti, ali ima nas koji jesmo i koji znamo značaj Specijalne jedinice FUP-a - zaključio je Rošić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.