open-navfaktor-logo
search
Uputio zahtjev Vladi
Čampari se odjednom žuri: Hoće li HDZ-u bliski Zoran Galić biti imenovan za direktora FUP-a?
Imenovanje direktora Federalne uprave policije (FUP) sačekat će imenovanje Vlade FBiH, stav je to aktuelnog resornog ministra Aljoše Čampare, ali iz februara prošle godine. U februaru ove godine pušu neki novi vjetrovi, oblače se novi stranački dresovi, pa se čini da je i ministar Čampara revidirao svoje stavove. 
23.02.2021. u 21:11
get url
text
get url
text

Čampara ne smatra više da treba čekati novi saziv federalne izvršne vlasti. 

VEZANI TEKST - Čeka se novi saziv Vlade: Direktor FUP-a nije imenovan

Da bi se imenovao novi direktor FUP-a prvo treba uspostaviti resore, vidjeti nacionalni sastav Vlade, tačnije koje će nacionalnosti biti ministar untrašnjih poslova. Ministar i direktor FUP-a ne mogu biti iste nacionalne pripadnosti, a ukoliko bi se imenovao direktor FUP-a prije imenovanja Vlade, to bi utjecalo na izbor ministra unutrašnjih poslova. Tako je novinarima objašnjavao Čampara, ali sve to je lanjska priča. 

Lista kandidata koji ispunjavaju uvjete

Čampara je prije dan-dva uputio zahtjev, u šta je Faktor imao uvid, da Vlada FBiH na narednoj sjednici, što bi bilo do kraja ove sedmice, raspravlja i izjasni se o imenovanju novog direktora FUP-a. Ministar se poziva i na dopis Nezavisnog odbora koji traži da Vlada FBiH postupi u skladu sa članom 55. Zakona o unutrašnjim poslovima FBiH te da "na osnovu liste kandidata koji ispunjavaju uvjete konkursa za imenovanje direktora FUP-a, a koju je Nezavisni odbor sastavio 16. aprila 2019. godine, izvrši imenovanje direktora FUP-a".

Lista kandidata koju je sačinio Nezavisni odbor nakon provedene konkursne procedure izgleda ovako: Ukupno osvojenih 97 bodova ima Zoran Galić, a zatim slijede Milan Galić s 96 bodova, Ensad Korman s 89,5 bodova, Robert Perić s 89 bodova, Ljuban Frljić s 83,3 boda, Mustafa Hujdurović sa 79,6 bodova i Zoran Čegar s ukupno osvojenih 78,8 bodova.

VEZANI TEKST - Izetbegović i Čović: Pomaci u formiranju nove vlasti u FBiH najkasnije za mjesec

Zahtjev ministra FMUP-a Vladi, u praksi znači da je gotovo izvjesno kako će u direktorsku fotelju Federalne uprave policije zasjesti Zoran Galić, aktualeni direktor Granične policije BiH i kadar koji u javnosti slovi za čovjeka bliskog HDZ-u i Draganu Čoviću. Galić prema ovoj listi ima najviše bodova, što ne znači nužno da imenovan mora biti prvorangirani kandidat. Međutim, aktuelni ministar unutrašnjih poslova Čampara je Bošnjak, a Galić Hrvat. Takva nacionalno-politička slagalica trenutno odgovara HDZ-u. Uzme li se u obzir zbir ruku HDZ-ovih ministara, moguće Čamparina i članova ili dijela članova Vlade iz SBB-a, Galić se već može smatrati novim šefom federalne policije. Doduše, za SBB-ovce se ne može tvrditi kako će glasati, a što se Čampare tiče indikativno je da mu se odjednom žuri. 

Čamparin zahtjev za imenovanje direktora FUP-a dolazi u vrijeme kada iz SDA i HDZ-a najavljuju da će se najkasnije za mjesec vidjeti konture nove federalne vlasti. Ako se sa ovim imenovanjem čekalo duže od godinu, a sad se odjednom ne može čekati još mjesec-dva, stiče se utisak da se ovdje radi o "lovu u mutnom". 

Ranija glasanja u Federalnoj vladi

VEZANI TEKST - Pozicija pripada Bošnjacima: HDZ pokušao "progurati" svog direktora Fonda, podržao ih Čampara

Vlada FBiH je prije više od godinu usvojila zaključak da se imenovanje direktora FUP-a odgodi dok se ne formira nova vlast. Takva odluka je donesena zahvaljujući glasovima ministara iz SDA te dvojice iz SBB-a, Zlatana Vujanovića i Nermina Džindića. S druge strane HDZ-ovci i dvoje SBB-ovih ministara Edita Đapo i Vesko Drljača, ni tada nisu bili za odgodu imenovanja. Imajući u vidu takav način glasanja i činjenicu da se Čampari žuri s imenovanjem, zaključak o Galiću kao novom direktoru FUP-a se sam nameće. 

Dodatni razlog za takvu sumnju je činjenica da je ministar Čampara nedavno zajedno sa HDZ-ovcima glasao za imenovanje novog direktora Fonda za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba sa invaliditetom. Uprkos činjenici da čelna pozicija u toj instituciji, prema etničkoj raspodjeli, pripada kandidatu iz reda bošnjačkog naroda, kandidat za kojeg se smatra da ga podržava HDZ, iz reda hrvatskog naroda, nije prošao zahvaljujući suzdržanosti SDA-ovih i SBB-ovih ministara. 

Treba li razloge za Čamparin zahtjev prema Vladi FBiH tražiti u činjenici da je on "desnom nogom" u Narodu i pravdi, čiji se predsjednik Elmedin Konaković zajedno sa "Četvorkom" otvoreno nudi HDZ-u kao budući partner u vlasti, teško je tvrditi, ali je znakovito. Kako inače objasniti Čamparinu promjenu stava po pitanju imenovanja direktora FUP-a prije imenovanja nove entitetske vlade?

VEZANI TEKST - Konaković: HDZ je nužnost u Vladi FBiH, "Četvorka" će 2022. imati više glasova od SDA

U slučaju da Galić bude imenovan za direktora FUP-a to bi značilo da osovina SNSD-HDZ ima gotovo potpunu kontrolu nad policijskim strukturama u BiH.

Policijom u entitetu Republika Srpska komanduju kadrovi odani SNSD-u i Miloradu Dodiku, direktor Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) je Darko Ćulum, bivši direktor Policije RS-a koji također slovi za čovjeka odanog SNSD-u. Ko bi bio novi direktor Granične policije je priča "na dugom štapu". 

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.