open-navfaktor-logo
search
Vlada
RS odlučio da reorganizuje timove za borbu protiv trgovine ljudima u BiH
Vlada RS-a zadužila je Ministarstvo unutrašnjih poslova RS da koordinira ove aktivnosti
20.06.2019. u 14:55
get url
text

Vlada RS-a usvojila je na današnjoj sjednici informaciju o reorganizaciji regionalnih monitoring timova za borbu protiv trgovine ljudima u BiH.  Donesena je odluka da se u ovom entitetu formiraju regionalni timovi u skladu sa organizacijom okružnih tužilaštava u RS-u.

Vlada RS zadužila je Ministarstvo unutrašnjih poslova RS-a da koordinira ove aktivnosti, a entitetski organi uprave su zaduženi da u okviru svojih nadležnosti pruže podršku MUP-u.

U julu 2003. godine Vijeće ministara BiH donijelo je odluku o procedurama i načinu koordinacije aktivnosti na sprečavanju trgovine ljudima i ilegalnih migracija u BiH i uspostavljanja funkcije Državnog koordinatora za BiH i na taj način uspostavio tijelo odgovorno za koordinaciju aktivnosti u vezi sa trgovinom ljudima.

U skladu sa Pravilima o zaštiti žrtava i svjedoka žrtava trgovine ljudima BiH, donesenim 2007. godine, uspostavljeni su regionalni monitoring timovi za borbu protiv trgovine ljudima. Regionalni monitoring timovi za Sarajevo, Banju Luku, Mostar i Tuzlu formirani su po principu teritorijalne organizacije Državne agencije za istrage i zaštitu BiH (SIPA).

U regionalne timove, pored nadležnih institucija sa državnog nivoa vlasti, uključeni su i predstavnici entitetskih ministarstava unutrašnjih poslova i policije Brčko Distrikta BiH, tužilaštva, ministarstva za rad, socijalnu i zdravstvenu zaštitu, obrazovanje, inspekcije rada, centra za socijalni rad i nevladine organizacije.

- MUP RS-a je, prepoznajući problem trgovine ljudima, te potrebu za saradnjom u ovoj oblasti, podržavalo zajedničke aktivnosti i učestvovalo u radu ovih timova.  Međutim, nakon analize dosadašnjeg rada, postojanja i spomenutog načina organizacije, MUP RS-a je utvrdio da timovi nisu postigli očekivane rezultate, odnosno da nisu ostvarili svrhu svog postojanja – saopćeno je danas nakon sjedcnice Vlade RS-a.

Dodaje se da je , nakon postignutog konsenzusa predstavnika svih nadležnih institucija u RS-u, MUP RS-a uputio inicijativu Ministarstvu bezbjednosti BiH da se izvrši reorganizacija, te umjesto dosadašnje organizacije regionalnih monitoring timova koja je u skladu sa organizacijom SIPA-e, predložena je nova organizacija prema okružnim tužilaštavima u ovom entitetu.

U Vladi RS tvrde kako je njihov prijedlog  u skladu sa ustavnim i zakonskim nadležnostima, te članom 29. Кonvencije Savjeta Evrope o akciji protiv trgovine ljudima.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.