open-navfaktor-logo
search
Pristižu odgovori
Ručkovi, pokloni, pića: Koliko su institucije BiH potrošile na reprezentaciju
Na reprezentaciju, odnosno kafe, sokove, ručkove pa i poklone, 19 institucija Bosne i Hercegovine je u prošloj godini potrošilo više od 89.200 KM.
10.06.2021. u 20:00
get url
text

Ovo je vidljivo iz dosad pristiglih odgovora na zastupničko pitanje zastupnice Mirjane Marinković-Lepić (Naša stranka), a pristigla ih je tek četvrtina.

VEZANI TEKST - "Luksuziranje" u pandemiji: Vlasti u BiH kupuju skije, televizore, srebreninu, auta...

Institucije imaju vremena do iduće sedmice odgovoriti koliko su novca potrošile na reprezentaciju u godini pandemije, tako da će iznos koji je dat na iće i piće biti možda i četverostruko veći od ovih 89.200 KM, posebno imajući u vidu da među ovih 19 odgovora nema ministarstava, Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine i Predsjedništva BiH.

Institucija ombudsmana za ljudska prava BiH na reprezentaciju je potrošila 2.725,47 KM, i to skoro 1.200 KM za vodu, sokove, kafu i čaj. Oko 1.150 KM "otišlo" je na protokolarne poklone, između ostalog 250 KM za umjetničku sliku i 37 KM za uokviravanje u svrhu službene posjete Ombudsmenu Slovenije, te 560 KM za deset primjeraka monografije "Vjerski objekti nacionalnih manjina u BiH".

Reprezentacija Institucije ombudsmena za ljudska prava u 2020.

Treba napomenuti i da je Institucija ombudsmena za ljudska prava jedna od rijetkih koje su dale ovako precizan odgovor na šta je tačno trošen novac namijenjen za reprezentaciju.

Sud Bosne i Hercegovine je na reprezentaciju potrošio 3.462,71 KM, i to za ugostiteljske usluge u Sudu BiH koje pruža Služba za zajedničke poslove institucija BiH, za ugostiteljske usluge u Sudu koje je pružio eksterni dobavljač povodom odlaska sudije Suda BiH u penziju, za ugostiteljske usluge van službenih prostorija Suda, te za nabavku poklona.

Agencija za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije BiH u prošloj je godini potrošila 5.039 KM za piće rukovodstva u okviru poslovnih susreta (oko 1.200 KM), za jela i pića izvan agencije (oko 300 KM), te za reklamni materijal (oko 3.500 KM).

Institut za nestala lica BiH na reprezentaciju je utrošio 2.627 KM, i to mahom za dezinfekciju (801 KM) i flaširanu vodu (940 KM), dok je reprezentacija korištena i za kafu za goste, ručak za goste i vizit karte.

VEZANI TEKST - Obuka i "razvoj" državnih službenika ove godine će nas koštati više od pola miliona KM

Najmanji iznos potrošila je Centralna harmonizacijska jedinica (CHJ) Ministarstva finansija i trezora - 538,46 KM koji su dati za ugostiteljske usluge u prostorijama CHJ koje pruža Služba za zajedničke poslove institucija BiH, te za nabavku vode za piće i korištenje aparata za vodu.

Agencija za razvoj visokog obrazovanja i osiguranje kvalitete BiH u prošloj je godini na iće i piće potrošila 2.444 KM, Agencija za statistiku BiH 4.132 KM, Agencija za javne nabavke 2.297 KM, a Granična policija BiH 27.519 KM, s tim da je direktor potrošio najviše u decembru, skoro 8.000 KM.

Konkurencijsko vijeće BiH na reprezentaciju je "dalo" 6.346 KM, Pravobranilaštvo BiH 2.823 KM, Služba za zajedničke poslove institucija BiH 3.572 KM tokom sjednica kolegija i poslovnih sastanaka, Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika BiH 1.738 KM, a Agencija za državnu službu BiH 2.345 KM.

Direkcija za ekonomsko planiranje BiH potrošila je 2.132 KM, a Agencija za policijsku podršku BiH 3.935 KM. Arhiv BiH potrošio je 2.975 KM za nabavku pića u kabinetu direktora i zamjenika direktora, promociju projekta digitalizacije arhivske građe, i održavanje sastanaka za donaciju skenera, Agencija za forenzička ispitivanja i vještačenja BiH potrošila je 6.650 KM, a Agencija za školovanje i stručno usavršavanje kadrova 5.907 KM. 

Zajedničko svim ovim institucijama jeste to da su navele da je iznos koji je potrošen na reprezentaciju niži od maksimalno dozvoljenog.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.